Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

R.S.
Comunicate de presă / 23 mai

Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deşi muncesc, românii prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu sărăcia în comparaţie cu alţi europeni, inclusiv cu cei din regiune. În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuşi riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria şi Spania această cifră era puţin peste 11%, iar în Grecia şi Ungaria era de aproximativ 10%, respectiv 7%, arată datele Eurostat.

Cu un an înainte, procentul lucrătorilor aflaţi în risc de în sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria şi peste 11% în Italia şi Spania. În acelaşi an, Franţa înregistra o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croaţia de 4,7%. Tendinţa a fost una de creştere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 comparativ cu 2022.

În medie, în ultimii 5 ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au aflat în risc de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) şi Spania (12%). Cele mai mici procente sunt înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) şi Belgia (4,2%).

Aceste cifre arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de bază ale tuturor lucrătorilor. Precaritatea muncii este unul dintre principalii factori care îi determină pe români să emigreze în statele din Europa de Vest.

În ceea ce priveşte distribuţia pe genuri, ponderea salariaţilor din România aflaţi în risc de sărăcie este mai mare la bărbaţi (18,9%) decât la femei (10,3%) în 2023. Acest lucru se poate datora faptului că rata de ocupare a femeilor din România este mult mai scăzută comparativ cu cea a bărbaţilor, dar şi pentru că procentul de femei cu studii superioare în câmpul muncii este mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb