Maia Sandu: "Este victoria oamenilor care vor o ţară bună, corectă"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2020

Maia Sandu

Maia Sandu

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, susţine că victoria sa "este a oamenilor care vor o ţară bună, o ţară corectă".

Domnia sa a obţinut 57,75% din voturi, faţă de 42,25% - cât au fost opţiunile exprimate pentru socialistul Igor Dodon.

"Oamenii au votat pentru o ţară care îi uneşte", declară Maia Sandu, care vrea să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Conform afirmaţiilor pe care le-a făcut ieri Maia Sandu, vor urma patru ani de muncă asiduă pentru reconstruirea instituţiilor statului, domnia sa propunându-şi să construiască "instituţii puternice".

Tot ieri, Maia Sandu a amintit că priorităţile sale sunt oprirea schemelor de corupţie şi a furtului de bani publici.

Preşedintele ales al Moldovei vrea să atragă resurse pentru ca economia să prospere: "Voi lucra pentru protejarea antreprenorilor. Voi promova exporturile moldoveneşti şi voi insista pe redirecţionarea instituţiilor statului în vederea susţinerii cetăţenilor puternic afectaţi de criză - pensionarii, şomerii, familiile nevoiaşe".

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Corectă politic poate..

  E varianta moldoveneasca de "Românie normală" a lu Iohannis. S-a văzut ce Românie normală avem când au ars oamenii aia de vii în spital. 

  1. Prostii ridica accidentul la rang de necesitate. Manipulatorii o fac deliberat. Tu, nu.

  Pune-ti chip de om plapand si furati codrul in vant!

  Doamna Maia are o problema cu Parlamentul exceptional de pro-rus al Rep. Moldova.

  Acel Parlament ar trebui puternic redirectionat catre Vest.  

  E singura lor sansa conform organizarii constitutionale.  

  Presedintele are puteri limitate - dar desigur, alegerea D-nei Maia e un semnal foarte bun pentru viitorul cetatenilor moldoveni.  

  Aruncati la gunoi parlamentarii vanduti Rusiei. Scapati de ei, sunt dezvoltari maligne intr-o societate de oameni buni.  

  Maia, am o veste pentru tine.

  Rusia e de acord cu unirea Romaniei cu Moldova la un moment dat si doar in baza vointei oamenilor celor doua tari, vointa exprimata legal, prin referendum.  

  Cu o conditie: Transnistria.  

  Transnistria in istorie e mica viclenie a lui Stalin care a incorporat un teritoriu neromanesc unui teritoriu romanesc pentru a realiza probleme in viitor.  

  La un moment dat Transnistria nu va mai face parte din Moldova ca preconditie a unirii cu Romania.  

  Rusii inca au situatii nerezolvate cu ucrainienii si situatia cu Transnistria face parte din logica rusa de abordare a situatiei ucrainiene.

  1. poate sa creada Rusia ce vrea. Important e ce vor moldovenii si romanii in privinta unirii. Alta intrebare este, daca ne permitem o unire dpdv financiar. Cele vreo 10 judete care finanteaza tara vor putea (si vor dorii?) finanta si noile judete sau raioane ale Rep. Moldova?

   Da, ne permitem.

   Da, o dorim, si romanii si moldovenii.  

   Da, va avea loc. Va fi kick-starter-ul sariturii economice a Romaniei (datorita salturilor de resurse , inclusiv umane si datorita interconectarii economiilor).  

   2022 e un an definitoriu.

   2024 e iar un an de cotitura. Nu pot zice aici ce inseamna "an definitoriu" si "an de cotitura" pentru ca nu ar lucra in vederea intereselor Romaniei.  

   Din Wikipedia:

   - Datorită caracterului agricol al țării cea mai dezvoltată ramură industrială este industria alimentară. 

   - Republica Moldova este asigurată cu 4-5% de resurse energetice și de combustibil proprii, restul fiind importate. 

   - Producția internă a constituie cca 1 miliard kWh, inclusiv 95% produsă la TERMOCENTRALE (fara viitor), 4,9% la hidrocentrale și 0,1 % la alte instalații 

   - O componentă importantă a sectorului industriei prelucrătoare al Republicii Moldova este industria ușoară. Această ramură industrială cuprinde: fabricarea produselor textile (articolelor tricotate și covoare); fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; producția pieilor, articolelor din piele și fabricarea încălțămintei (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și de marochinărie).  

   - Agricultura joacă un rol important în economia Moldovei și contribuie cu peste 16,2% la PIB. Producerea și procesarea agricolă generează aproximativ 50% din veniturile provenite din export. Peste 40,7% din suprafața totală de terenuri sunt în proprietatea a 390.380 de producători agricoli individuali. 

   Nu stiu ce resurse (umane) importante gasesti in Moldova. Ar fi fain sa ne inunde moldova cu IT-isti, ingineri, medici, profesori sau meseriasi de renume mondial, dar ma tem ca scolile, universitatile si institutele de cercetare sunt sub nivelul celor romanesti. 

   Despre 2022 si 2024 nu zic nimic, ca mi-am pierdut globul de cristal.  

   ti-as putea raspunde argumentat , punct cu punct la ce ai scris tu dar mi-e lene, e seara si sunt obosit.

   Ai incredere ca va fi bine si va fi bine.  

   Eu asa stiu din viitor, ca a iesit o poveste foarte frumoasa - inclusiv economic.  

   Transnistria este un teritoriu pe care romanii sunt autohtoni. Acolo ei isi zic moldoveni, chiar daca nu au facut niciodata parte din statul medieval Moldova. Mai zic ca sunt daci transnistreni, daci curati, nu ca cei din ocupatia romana. Si cand zic Transnistria, ma refer la la intreaga Transnistrie geografica, nu doar la cea din Moldova. Iar daca este sa vorbim de procentaj, atunci si in Basarabia sunt minoritari neautohtoni loiali Rusiei care I-a adus, si dusmanosi fata de autohtoni. In cazul Ksovo, UE spunea ca sa participe fiecare stat cu specialisti la formarea fortei publice... . In Romania, dupa '56-'58, ca sa nu se fure miliardul, li s-a spus ofiterilor sa se desparta de sotiile lor, cu tot cu copii ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9171
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7547
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.4651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro