MARCEL BOLOŞ: "Proiectul de valorificare a energiei geotermale din Oradea este o premieră naţională pe partea de inovaţie"

G.D.
Miscellanea / 16 septembrie

"Proiectul de valorificare a energiei geotermale din Oradea este o premieră naţională pe partea de inovaţie"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, astăzi, la debutul lucrărilor în cadrul unui proiect de valorificare a energiei geotermale pentru încălzire şi apă caldă într-un cartier din Oradea, că acesta reprezintă "o premieră naţională pe partea de inovaţie". "Este un proiect pentru care am semnat în precedentul meu mandat în acest minister, ce va avea impact pentru 13.000 locuitori, respectiv 6.200 de apartamente, plus instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier", a explicat el, notează News.ro.

Astăzi, la Oradea, s-a dat startul lucrărilor în cadrul proiectului "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea".

Potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (#POIM) 2014-2020, Axa prioritară 6, şi vizează creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat (SACET Oradea) din energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul din Oradea.

Programul face parte din obiectivele strategice asumate de municipiul Oradea pentru modernizarea tuturor componentelor necesare funcţionării adecvate a sistemului de încălzire şi de alimentare cu apă caldă menajeră, precum şi pentru valorificarea la un nivel superior a energiei regenerabile de care dispune oraşul.

"Mă bucur să văd că acest proiect, care reprezintă o premieră naţională pe partea de inovaţie, prinde viaţă. Este un proiect pentru care am semnat în precedentul meu mandat în acest minister, ce va avea impact pentru 13.000 locuitori, respectiv 6.200 de apartamente, plus instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier. Cei peste 10 ani de când se investeşte în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Oradea îşi văd roadele, într-un moment în care preocuparea generală este asigurarea energiei de care populaţia are nevoie, la costuri cât mai mici", a afirmat ministrul Marcel Boloş, la Oradea.

Boloş a verificat, împreună cu primarul şi reprezentanţii municipalităţii locale, stadiul lucrărilor de înlocuire a reţelei de termoficare din cadrul contractului de lucrări "Proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii < < Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa III > >, LOT I Reţele şi mini-puncte termice".

Această a III-a etapă de înlocuire a reţelelor de termoficare din municipiul Oradea, prin care se vor reabilita 23,10 km de traseu (46,2 km conducte) de tronsoane de reţea termică primară, beneficiază de aproximativ 20 de milioane de euro, 98% alocare din fonduri europene, iar lucrările sunt programate să fie finalizate la sfârşitul anului viitor.

Pe de altă parte, ministrul Boloş a oferit îndrumări pentru cele 21 de proiecte pentru care Oradea s-a înscris prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare totală de 97 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro