MARCEL CIOLACU: "Avem nevoie de o Constituţie modernă care să reflecte realitatea şi să ofere soluţii inovative la provocările viitorului"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Actuala majoritate parlamentară trebuie să declanşeze o discuţie despre reformarea Constituţiei, a afirmat ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor - Marcel Ciolacu, la evenimentul organizat de Curtea Constituţională pentru celebrarea celor 30 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

"Mă folosesc de acest prilej pentru a vă aminti că România are nevoie de o dezbatere serioasă despre reforma constituţională. Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiştii în drept numesc «momentul constituţional». Am ratat acest moment după integrarea în UE şi NATO. Am ratat în 2011 şi am ratat în 2013 când am avut o largă majoritate parlamentară. Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65% în Parlament avem puţine scuze dacă vom rata din nou. Societatea aşteaptă o Constituţie modernă care să reflecte realitatea şi să ofere soluţii inovative la provocările viitorului", a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat de reporteri la finalul evenimentului dacă vrea modificarea Constituţiei pentru a schimba atribuţiile preşedintelui ţării, Ciolacu a spus că nu crede că acolo trebuie făcute ajustări. Liderul social-democrat nu a oferit detalii despre calendarul modificării Constituţiei, dar a spus că trebuie constituită o comisie parlamentară specială, ca în cazul modificărilor la legile siguranţei naţionale.

Aflat şi el la evenimentul organizat de CCR, Florin Cîţu, preşedintele Senatului, s-a limitat la elogierea acestei instituţii publice, în ciuda deciziilor controversate pronunţate de membrii Curţii în ultimii ani.

El a spus că o economie sănătoasă şi funcţională nu există fără un mediu stabil şi predictibil, iar această stabilitate a fost asigurată, în ultimii 30 de ani, şi de activitatea CCR, respectând litera şi spiritul Constituţiei.

"Activitatea acestei instituţii este mai mult decât importantă pentru noi toţi, aş putea spune că este vitală pentru respectarea statului de drept, a principiilor democratice, care ar trebui să ne ghideze, dar şi a drepturilor şi libertăţilor garantate de Constituţie. Sunt convins că rolul esenţial pe care îl are instituţia dumneavoastră vă responsabilizează şi vă obligă să oferiţi tot timpul mai mult şi mai bine şi, din calitatea de preşedinte al Senatului, pot să confirm că vă ridicaţi la nivelul aşteptărilor. Pentru că cei 30 de ani de existenţă a CCR echivalează cu 30 de ani de democraţţe, de domnie a statului de drept, de economie de piaţă liberă, de siguranţă şi stabilitate, cu această ocazie vreau să le mulţumesc în mod special judecătorilor care îşi vor încheia în curând mandatul la CCR şi bineînţeles să îi felicit pe cei trei membri noi ai CCR, desemnaţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedintele României", a declarat Florin Cîţu.

Menţionăm că, în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, este nevoie de un vot în Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, apoi de un referendum.

Marcel Ciolacu a mai vorbit despre revizuirea Constituţiei şi la începutul lunii decembrie 2021, când a spus că e nevoie de "o clarificare a atribuţiilor preşedintelui", de "reglementarea moţiunii constructive de cenzură" şi de "limitarea practicii excesive a emiterii ordonanţelor de urgenţă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate se recuperează din cei 100 de ani rămași în urmă : sistemul e gripat . E greu de spart - poate atomic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Ziarul BURSA

05 iulie
Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro