Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Mari bănci internaţionale, acuzate de manipularea licitaţiilor cu obligaţiuni din Mexic

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Mari bănci internaţionale, acuzate de manipularea licitaţiilor cu obligaţiuni din Mexic

Cauza priveşte giganţii JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, Santander şi BBVA 

Agenţia antitrust din Mexic (Cofece) a acuzat recent subsidiarele locale ale JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc., Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Banco Santander SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) că s-au înţeles să manipuleze preţurile obligaţiunilor de stat mexicane, în special ale titlurilor de trezorerie, pe o perioadă de zece ani, conform wolfstreet.com.

Săptămâna aceasta, în urma unei investigaţii care a durat trei ani, Cofece a informat că a notificat "numeroşi agenţi economici" cu privire la posibila lor implicare într-un sistem concertat de manipulare a preţurilor obligaţiunilor mexicane.

Sergio Lopez, şeful diviziei de inves­tigaţii din cadrul Cofece, a declarat că ancheta derulată de agenţie a scos la iveală dovezi că între 2006 şi 2016 băncile au conspirat ca să reţină stocurile de obligaţiuni de pe piaţă pentru a avea beneficii reciproce. Cofece a des­cris acţiunile băncilor drept "practici de monopol absolut".

Cotidianul El Financiero scrie că în acest scandal mai sunt implicate Bank of Mexico (Banxico), care a organizat licitaţiile de titluri mexicane de trezorerie pe piaţa primară, respectiv fostul Executiv din Mexic, care a făcut tot ce i-a stat în putere ca să oprească investigaţia şi să îngroape scandalul.

Sursa menţionează că schema a func­ţionat astfel: în cadrul licitaţiilor săptămânale de titluri guvernamentale, cele şapte bănci, în rolul lor de market makers, au acţionat pe rând ca să cumpere până la 80% din titlurile emise. Instituţia bancară care cumpăra bondurile le împărţea ulterior între ceilalţi membri ai cartelului. În ziua licitaţiei, preţurile titlurilor erau fixe, în mod invariabil, ceea ce aducea câştiguri băncilor.

Banxico părea mulţumită de acest aranjament, din moment ce a dat asigurări că piaţa monetară nu a scăpat de sub control, iar ratele dobânzilor nu au crescut brusc.

Licitaţiile de la Bank of Mexico au loc săptămânal, iar în cadrul acestora sunt tranzacţionate titluri de 40 - 50 miliarde de pesos (2,07-2,59 miliarde de dolari). Printre acestea se numără titlurile "Cetes", "M Bonds", "Udibonos".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS