Marile bănci americane şi-au redus expunerea pe Rusia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2014

Marile bănci americane şi-au redus expunerea pe Rusia

Primele trei mari bănci americane, "JPMorgan Chase & Co.", "Bank of America" Corp. şi "Citigroup" Inc., şi-au redus expunerea pe Rusia în primul trimestru din 2014, ca urmare a anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

La finele lunii martie, expunerea "JPMorgan" pe Rusia a scăzut cu 13%, în ritm anual, la 4,7 miliarde dolari, a "Citigroup" - cu 8,7%, la 9,4 miliarde dolari, iar în cazul "Bank of America" - cu 22%, la 5,2 miliarde dolari, potrivit datelor înaintate de aceste instituţii de credit autorităţii pieţei de capital din SUA (SEC).

În cazul "Bank of America", cele mai multe dintre creditele acordate companiilor din Rusia privesc sectorul energetic, conform anunţului băncii. În documentele depuse la SEC, "Bank of America" a precizat: "Intervenţia Rusiei în Ucraina, în primul trimestru din 2014, a amplificat în mod semnificativ tensiunile geopolitice din Europa Centrală şi de Est. Situaţia rămâne provocatoare, cu o potenţială escaladare viitoare a tensiunilor geopolitice, o posibilă severitate crescută a sancţiunilor împotriva intereselor ruseşti şi posibile contra-sancţiuni din partea Rusiei".

La rândul său, "Citigroup" a informat: "Evoluţiile viitoare, inclusiv impunerea unor sancţiuni suplimentare entităţilor din Rusia ar putea avea un impact negativ asupra afacerilor noastre".

Oficialii "JP Morgan" au anunţat că monitorizează cu atenţie impactul oricărei sancţiuni actuale sau viitoare, la fel şi posibilele efecte de contagiune a situaţiei din Ucraina sau o potenţială retrogradare a calificativelor de credit, care ar putea influenţa operaţiunile băncii.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima, într-un raport publicat luna trecută, că băncile europene au o expunere directă mai mare pe Rusia decât cele din SUA şi Asia.

Conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), expunerea băncilor internaţionale pe Rusia se ridica la 242 de miliarde dolari la finele lunii septembrie 2013, din care peste 75% reprezintă expunerea băncilor europene, 16% - cea a instituţiilor de credit din America de Nord, iar 7% - a băncilor din Asia-Pacific. Astfel, băncile americane au o expunere de 37 de miliarde de dolari pe Rusia, potrivit BIS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro