MASĂ ROTUNDĂ LA ZIARUL BURSASistemul bancar şi criza datoriilor suverane

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 05 decembrie 2011

Sistemul bancar şi criza datoriilor suverane

Ziarul "BURSA" a organizat, săptămâna trecută, o masă rotundă cu tema "Sistemul bancar şi criza datoriilor suverane", la care au participat doctorul în economie Daniel Ionescu, avocatul Gheorghe Piperea şi analistul economic Ionel Blănculescu.

Anul viitor, am putea asista la schimbări importante în sistemul bancar, a reieşit în urma discuţiilor.

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că, în 2012, ar putea să existe falimente sau naţionalizări de bănci, în ţara noastră. Domnia sa este de părere că nu toate băncile din sistem ar merita să intre în faliment, deoarece nu toate "şi-au făcut de cap". În plus, au existat unele instituţii de credit care "au pus economia României la treabă", potrivit lui Gheorghe Piperea.

Doctorul în economie Daniel Ionescu susţine că băncile străine nu se vor retrage de pe piaţa locală, decât în situaţia în care stimulentele oferite capitalurilor de risc nu vor mai fi suficiente. Domnia sa ne-a precizat că sistemul nostru bancar nu include active toxice, ci credite nerambursabile.

Ionel Blănculescu, analist economic, ne-a declarat că ne aflăm în pragul panicii pe piaţa financiară din zona euro. Domnia sa are în lucru un proiect la nivel european, pentru managementul datoriilor suverane, care prevede crearea Agenţiei Europene pentru Datoriile Suverane, o agenţie în subordinea Comisiei Europene şi în coordonarea Băncii Centrale Europene.

Domnul Blănculescu ne-a explicat: "Această agenţie preia de la băncile din zona euro creanţele asupra statelor, le centralizează şi concentrează şi emite obligaţiuni, în cuantumul acestor sume, care sunt vândute către CE şi BCE. Cu sumele obţinute de la aceste două foruri europene se capitalizează băncile europene, iar cu sumele recuperate de la statele în culpă, se răscumpără obligaţiunile vândute Comisiei Europene şi BCE, închizând procesul, cu beneficii pentru toate părţile implicate".

Urmăriţi, în continuare, cum s-au desfăşurat dezbaterile la masa rotundă organizată la ziarul "BURSA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro