Mass-media: Opoziţia din Coreea de Sud câştigă alegerile legislative, potrivit rezultatelor aproape finale

A.F.
Politică / 11 aprilie

Mass-media: Opoziţia din Coreea de Sud câştigă alegerile legislative, potrivit rezultatelor aproape finale

Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud a câştigat alegerile parlamentare, potrivit rezultatelor aproape complete, a anunţat joi agenţia de presă Yonhap, într-o lovitură pentru preşedintele conservator Yoon Suk Yeol, conform news.ro.

Partidul Democrat de centru-stânga al lui Lee Jae-myung a obţinut 161 din cele 300 de locuri din Adunarea Naţională, adică 176, inclusiv cele alocate pe bază proporţională.

Rezultatul, dacă se confirmă, îl va pune pe Yoon într-o poziţie foarte proastă pentru cei trei ani rămaşi din mandatul său.

Cu toate acestea, Partidul Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui Yoon părea să păstreze suficiente locuri pentru a evita o supermajoritate condusă de opoziţie, care ar fi putut deschide calea pentru punerea sa sub acuzare.

PPP a obţinut doar 90 de locuri în mod direct şi se aşteaptă să obţină 109 cu partidul său satelit.

Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Lee Jae-myung - grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuţitul - şi aliaţii săi nu ar obţine, prin urmare, 200 de locuri, dar ar obţine totuşi un rezultat mai bun decât în legislatura precedentă (156).

Partidul Rebuild Korea, fondat în urmă cu câteva săptămâni de fostul ministru al Justiţiei Cho Kuk, vizat de acuzaţii de corupţie pe care le neagă, a profitat de nemulţumirea alegătorilor faţă de cele două partide principale pentru a obţine între 12 şi 14 locuri, potrivit previziunilor.

"Poporul a câştigat, voinţa de a-l judeca pe Yoon Suk Yeol este foarte clară", a declarat Cho după vot, potrivit presei locale.

Pentru analistul politic Yum Seung-yul "cifrele de astăzi arată furia puternică a poporului împotriva lui Yoon pentru cei doi ani de guvernare".

"Dar dacă nu se va schimba, chiar şi cu acest rezultat electoral edificator? Cred că va exista şi mai multă furie publică şi asta mă îngrijorează", a adăugat el pentru AFP.

Ales la limită în 2022 în faţa lui Lee, Yoon a dus o politică de fermitate faţă de Coreea de Nord, consolidând în acelaşi timp alianţa ţării sale cu Statele Unite şi apropiindu-se de Japonia, o fostă putere colonială cu care există numeroase dispute istorice.

Dar lipsa unei majorităţi parlamentare l-a împiedicat deja să pună în aplicare programul său de dreapta, iar de la începutul preşedinţiei sale, cota sa de popularitate nu a decolat niciodată, rămânând adesea în jurul a 30%.

La Adunarea Naţională de la Seul, unde deputaţii şi alţi oficiali s-au adunat miercuri pentru noaptea alegerilor, atmosfera era sumbră în rândurile PPP, în timp ce din partea democraţilor răsunau urale şi aplauze.

Cu toate acestea, datele demografice au jucat în favoarea lui Yoon, alegătorii de peste 60 de ani, reputaţi a fi mai conservatori, fiind mai numeroşi decât cei de 20 şi 30 de ani. Aceştia din urmă spun că sunt în mare parte descurajaţi de o clasă politică dominată de bărbaţi mai în vârstă care le ignoră preocupările, cum ar fi costul locuinţelor sau nesiguranţa locului de muncă.

Mulţi consideră că acest defect a fost evidenţiat în mod flagrant în timpul tragicei debandade de Halloween de la Seul, în octombrie 2022, care s-a soldat cu peste 150 de morţi, majoritatea tineri. Tragedia a fost pusă pe seama unei cascade de neglijenţe din partea autorităţilor.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb