Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Mexic, nou tratat de liber schimb cu SUA şi Canada

I.M.A.
Internaţional /

Mexic, nou tratat de liber schimb cu SUA şi Canada

Mexicul a ratificat ieri noul acord de liber schimb nord-american (USMCA) cu SUA şi Canada, devenind prima ţară care dă unde verde acestui tratat, într-un context de tensiuni cu Washingtonul în problema imigraţiei, transmite AFP.

Senatul mexican a aprobat textul acordului cu 114 voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri, scrie Agerpres.

Noul tratat a fost încheiat la 30 septembrie, după negocieri dure, şi semnat la 30 noiembrie. Pentru a intra în vigoare, el mai trebuie ratificat de SUA şi Canada.

'Mexicul trimite un mesaj clar în favoarea unei economii deschise şi a unei integrări economice aprofundate în regiune', a subliniat Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Într-un mesaj pe Twitter, preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador pentru ratificarea tratatului şi a cerut Congresului de la Washington să urmeze exemplul Senatului mexican, conform Agerpres.

Noul tratat, care le-ar permite cele trei ţări semnatare să realizeze schimburi comerciale de miliarde de dolari fără taxe vamale, este destinat să ia locul acordului de liber schimb NAFTA, intrat în vigoare din 1994 şi puternic criticat de Trump.

Ratificarea USMCA de către Senatul mexican intervine într-un context tensionat cu Washingtonul în legătură cu imigraţia clandestină.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA vor taxa toate bunurile provenite din Mexic dacă acesta nu va face suficiente eforturi pentru a bloca migranţii care îi tranzitează teritoriul în direcţia Statelor Unite, informează Agerpres.

La 7 iunie, după negocieri dure, cele două state au ajuns la un acord. Mexicul s-a angajat, printre altele, să consolideze controalele la graniţa cu Guatemala, în sudul ţării, şi să accelereze întoarcerea migranţilor din America Centrală spre ţările lor, în aşteptarea procesării cererilor de azil în Statele Unite.

Acordul ar putea fi revizuit într-un termen de 45 de zile dacă valul de migranţi care traversează teritoriul mexican spre frontiera americană nu va fi stopat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS