MF: Programul "Noua Casă" continuă în anul 2024 cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei

T.B.
Ştiri utilitare / 25 ianuarie

MF: Programul "Noua Casă" continuă în anul 2024 cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei

Ministerul Finanţelor (MF) a elaborat actul normativ necesar alocării, pentru anul 2024, a unui plafon de garanţii de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiţii optime a programului "Noua Casă", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, remis redacţiei. Programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea şi la maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare, potrivit sursei menţionate.

Conform MF, "Principalul argument pentru care programul continuă şi în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care îşi doresc să-şi clădească propriul cămin, să-şi scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susţinere şi consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români. Sigur că sunt importante şi beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiţii private în sectorul imobiliar şi îmbunătăţirea aspectului şi a calităţii zonelor urbane", a transmis ministrul Marcel Boloş.

În anul 2024 se vor putea înscrie în Program şi finanţatori care nu au participat în Program în anul precedent, relatează sursa citată. Ei au un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a Programului, precum şi solicitările de alocare de plafoane de garantare, conform Ministerului Finanţelor.

Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei, se arată în comunicat.

Programul "Noua Casă" a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătăţită pentru a permite achiziţionarea unor locuinţe mai spaţioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului de succes "Prima Casă", fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar, informează sursa citată.

Portretul beneficiarului "Noua Casă"

În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei, precizează sursa.

Programul "Noua Casă" a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 ani, majoritatea finanţărilor fiind solicitate pentru achiziţionarea unui apartament, cu suprafaţa cuprinsă între 50-100 m2, cu preţ între 50.000 - 100.000 euro, se mai arată în comunicat.

Ghid pentru cei interesaţi să aplice

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poţi accesa este de:

"66.500 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;

119.000 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%."

Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%, se mai arată în comunicat.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb