Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

MFP/ÎN DOSARUL MICULA, Punerea în executare a deciziei CE de recuperare a banilor a fost demarată de ANAF

Adina Lateş
Politică /

Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) în dosarul Micula, transmite un comunicat remis redacţiei.

"Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege", se arată în document.

Potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, nu şi cheltuielile de reprezentare juridică a părţilor şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

Conform sursei citate, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanşarea procedurii de infringement.

Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene.

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanţilor, în valoare de 376.433.229 lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,50 milioane euro plus dobândă.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, România datora reclamanţilor suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 milioane euro.

În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunţate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluţionarea acesteia s-a pronunţat în această lună, în sensul respingerii anulării.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, încă din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligaţiilor fiscale ale societăţii EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în România de un executor judecătoresc şi plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanţi până la finalizarea investigaţiei în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene şi pronunţarea unei decizii), aminteşte MFE, în comunicat.

Cele cinci persoane fizice şi juridice refuză, însă, să recunoască faptul că hotărârea arbitrală a fost executată integral şi au iniţiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne şi internaţionale având ca prim scop recunoaşterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicţii, şi, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deţinute de România în acele jurisdicţii.

În afara procedurilor de recunoaştere şi/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost iniţiate şi în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul nr.62/1975 (Convenţia ICSID).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie