Mihai Daraban: "Romania a înregistrat cu Polonia schimburi comerciale de 10,94 miliarde de euro în 2022"

A.F.
Politică / 28 martie

Mihai Daraban: "Romania a înregistrat cu Polonia schimburi comerciale de 10,94 miliarde de euro în 2022"

România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor poloneze cu activitate pe plan local se ridică la 1.514, a declarat, azi, la Forumul Economic România-Polonia, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, conform Agerpres.

"Schimburile noastre cu Polonia, anul trecut, au fost în valoare de 10,94 miliarde de euro, cu o creştere semnificativă faţă de anul precedent. Din păcate, pentru România, noi am exportat doar 3,5 miliarde de euro şi am importat 7,44 de miliarde de euro. Deci, va trebui să lucrăm foarte mult pentru a echilibra această balanţă comercială. În acelaşi timp, noi întotdeauna am făcut distincţie între schimburile de mărfuri şi produse şi schimburile de servicii şi aici putem spune că am înregistrat schimburi de servicii de 835 de milioane de euro, anul trecut. Nu în ultimul rând, vorbim de 1.514 societăţi cu capital polonez în România. Aceştia, probabil, sunt cei mai buni ambasadori care pot spune în Polonia "How to do business in România". Aceste 1.514 societăţi au un capital subscris de 330 de milioane de euro, poziţionând Polonia pe locul 19 ca investitori străini în România", a menţionat Mihai Daraban.

În acelaşi timp, oficialul CCIR a punctat faptul că România a avut multe de învăţat, în special în perioada crizei economice din 2008 - 2009, când Polonia devenea campioană la absorbţia fondurilor europene.

"Încep prin a sublinia faptul că primul acord internaţional pe care l-am semnat de când am luat mandatul la Camera Naţională a fost cu Camera de Comerţ a Poloniei (...) Vreau să le mulţumesc celor doi prim-miniştri, celor mai înalţi demnitari ai României şi Poloniei pentru că oficiază, practic, acest forum de afaceri, iar oamenii de afaceri, în general, au nevoie de această lumină verde, dacă vreţi, de încredere reciprocă şi sperăm că, în continuarea acestui moment de deschidere, întâlnirile B2B să fie fructuoase (...) Sunt foarte multe de făcut. Noi am avut multe de învăţat, mai ales în perioada 2008-2009, când Polonia a fost campionul, practic, al absorbţiei fonduri europene şi nu a simţit criza din 2008, aşa cum au simţit-o multe alte ţări central şi est-europene. În general, ne uităm cu satisfacţie şi cu încredere că Polonia, probabil cel mai scurt timp, va intra în plutonul de G20", a afirmat preşedintele CCIR.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) organizează, azii, Forumul Economic România-Polonia, eveniment care va beneficia de prezenţa celor doi prim-miniştri din cele două ţări, respectiv Nicolae Ciucă şi Mateusz Morawiecki.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9580
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6276
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7110
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro