Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

MIHAI TUDOSE:"Comunicarea legată de schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova s-a făcut prost"

Andrei Stan
Politică /

Mihai Tudose şi Pavel Filip (Sursa foto: Gov.ro)

Mihai Tudose şi Pavel Filip (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 16:41 Maia Sandu: "Premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin"

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate din Moldova, a apreciat că declaraţiile făcute la Chişinău de către premierul român Mihai Tudose reprezintă o încurajare publică a adoptării unui sistem electoral care favorizează forţele proruse şi care va duce la sfârşitul democraţiei în Moldova.

Maia Sandu a scris, pe pagina sa de Facebook: "Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin la următoarele alegeri şi care înseamnă sfârşitul democraţiei în Republica Moldova. O lege criticată de instituţiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eşuat în România, Georgia şi Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova".

Fostul contracandidat al lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale le cere oficialilor români să nu se lase dezinfomaţi: "Am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanţii actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova".

------------

Premierul Mihai Tudose a declarat aseară, la TVR, că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din uninominal în mixt, în Republica Moldova, este criticat din cauză că s-a comunicat "prost" despre el, acest sistem fiind folosit şi în ţări din Europa, informează News.ro. Şeful Executivului a precizat că schimbarea sistemului de vot a fost un proces democratic corect.

Mihai Tudose a afirmat: "Este criticat Guvernul de la Moldova că a implementat un sistem de vot care se foloseşte chiar şi în Europa, adică este un proces democratic care respectă toate condiţionalităţile de la Veneţia, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Am discutat cu premierul (Pavel Filip - n.r.) acest subiect".

Premierul a precizat că singura problemă a fost legată de comunicare, aceasta realizându-se "prost" şi a subliniat că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova a fost votată de aproximativ 70% dintre parlamentari, acest lucru arătând o legitimare clară. Prim-ministrul a punctat: "Singura problemă a fost că a fost comunicat prost şi/sau tardiv - întâi a apucat să fie prezentat de către un anumit tip ge grup politic la Bruxelles ca fiind un derapaj democratic, ceea ce nu este aşa. A fost votat în Parlament, înţeleg, cu aproape 70%".

Despre protestele împotriva acestui sistem electoral, Tudose a spus: "Proteste sunt de pe peluza de la Casa Albă până la Bucureşti, unde se întâmplă în acelaşi timp proteste şi pro şi contra aceleiaşi instituţii. Este o probă de democraţie, protestele sunt libere".

Premierul Mihai Tudose a afirmat ieri, la Chişinău, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, primul-ministru apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după "o distorsionare a realităţii de neprieteni".

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.

În favoarea proiectului s-au pronunţat un număr de 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar patru minute pentru aceasta. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie