Mihail Saakaşvili: "Victoria Ucrainei este inevitabilă, iar Occidentul trebuie să se pregătească pentru dezintegrarea Rusiei"

Mihail Saakaşvili: "Victoria Ucrainei este inevitabilă, iar Occidentul trebuie să se pregătească pentru dezintegrarea Rusiei"

G.D.
Internaţional / 21 martie

Fostul preşedinte georgian aflat în detenţie Mihail Saakaşvili a apreciat astăzi, într-un interviu pentru AFP, că victoria Ucrainei împotriva Rusiei este "inevitabilă" şi că aceasta va transforma regiunea, notează Agerpres.

"Victoria inevitabilă a Ucrainei va schimba complet situaţia în Georgia şi în regiune", a declarat Saakaşvili pentru agenţia de presă franceză, în cadrul unui interviu realizat în scris prin intermediul avocatului său.

Potrivit fostului preşedinte aflat în prezent în detenţie, cunoscut pentru poziţiile sale ferm pro-occidentale şi care a deţinut funcţii oficiale şi în Ucraina, Occidentul trebuie "să se pregătească" pentru dezintegrarea Rusiei.

Saakaşvili, 55 de ani, a fost arestat în urmă cu un an la revenirea sa în Georgia dintr-un lung exil în străinătate, şi plasat în detenţie în urma unei condamnări pentru "abuz de putere", pe care el o respinge ca fiind una politică.

Medici au afirmat că viaţa lui este în pericol din cauza bolilor grave pe care le-a dezvoltat după încarcerarea sa, în timpul căreia el ar fi fost otrăvit cu metale grele. Sănătatea sa s-a deteriorat de asemenea din cauza unei greve a foamei de 50 de zile, pe care el a ţinut-o pentru a denunţa condiţiile sale de detenţie.

Cel care a condus Georgia din 2008 până în 2013 se află azi la spital şi a apărut puternic slăbit în timpul recentelor intervenţii prin videoconferinţă la tribunal.

Din cauza neînţelegerilor sale cu noile autorităţi georgiene, pe care le acuză de legături cu Rusia, lui Saakaşvili i-a fost retrasă cetăţenia georgiană şi el a dobândit cetăţenia Ucrainei, unde îşi făcuse studiile în epoca sovietică.

"Ucraina a devenit pentru totdeauna superputerea regiunii şi, împreună cu Polonia, ea determină totul în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte Georgia", continuă fostul preşedinte în aceste bilete scrise cu o mână tremurândă.

Mică republică ex-sovietică din Caucaz, Georgia a fost recent zguduită de ample manifestaţii pro-europene împotriva unei legi liberticide şi inspirate din practicile Kremlinului asupra "agenţilor străini", lege pe care guvernul georgian vroia să o adopte. În faţa acestei mobilizări, puterea de la Tbilisi a fost constrânsă să anuleze legea.

"În Georgia, situaţia va fi fundamental modificată, chiar înainte de victoria finală a Ucrainei", este de părere Saakaşvili.

Aceste manifestaţii au marcat punctul culminant al furiei în faţa a ceea ce este perceput de o parte a societăţii georgiene drept un recul în materie de democraţie, care pune în pericol ambiţia integrării în UE şi NATO.

Partidul aflat la putere Visul Georgian şi oligarhul Bidzina Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia şi care este considerat de criticii săi cel ce conduce de fapt guvernul, sunt suspectaţi de înţelegere ascunsă cu Kremlinul.

"În Georgia, totul este limpede ca cristalul: poporul este unit, noi suntem o naţiune europeană (însă) cu un guvern rus", a declarat Saakaşvili. "Niciun autocrat nu va putea vreodată să îmblânzească generaţia care a crescut într-o Georgie liberă", a adăugat el.

Fostul preşedinte afirmă că guvernul georgian "refuză la ordinul Moscovei să-l lase să iasă (din ţară) pentru un tratament medical în străinătate".

Altădată jovial şi corpolent, Saakaşvili, care cântărea 115 kg, a pierdut peste 50 de kg de la plasarea sa în detenţie. El a apărut cu obrajii supţi şi cu mâinile tremurânde într-o recentă înregistrare video în timpul unei audieri la tribunal.

"Am slăbit la un nivel care, potrivit medicilor, poate duce în orice moment la o insuficienţă a mai multor organe", a mai spus Saakaşvili.

Potrivit unui consiliu al medicilor înfiinţat de mediatorul georgian pentru drepturile omului, sistemul medical al ţării "a epuizat toate mijloacele disponibile" pentru a-l îngriji.

Mihail Saakaşvili era preşedinte al Georgiei în timpul intervenţiei armatei ruse în această ţară, în vara lui 2008. O parte din teritoriul georgian este astăzi sub controlul separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova.

Astăzi însă, potrivit lui Saakaşvili, "Occidentul s-a trezit şi s-a unit împotriva războiului lui Putin contra Ucrainei". "Occidentul trebuie să accepte dezintegrarea Federaţiei Ruse şi să se pregătească pentru aceasta", a conchis el.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Am inteles dam bani+arme cu mare bucurie,

  si nu ne intereseaza romanii care au un nivel de

  trai tot mai slab din cauza razboiului 

  1. Romănii nu au contat și nu vor conta.Dar dacă vrem să ne îmbătăm cu apă rece,da...putem crede că suntem "parteneri" importanți.

  " În faţa acestei mobilizări, puterea de la Tbilisi a fost constrânsă să anuleze legea."

  Au urmat apoi manifestatii mai masive impotriva abandonarii legii si impotriva celor care au manifestat anterior. Cum Europa pune la cale chiar acum propria lege a "agenturilor straine", puteti fi siguri ca Georgia va scoate din nou proiectul de lege. 

  Rusia nu trebuie sa se teama de Occident.

  Am vazut inainte faptul ca noua granita Rusia-China va fi pe arcul muntilor Urali. China devine mare de tot.  

  Prietenia de acum Rusia-China e mica samanta a uratei istorii din viitor a Rusiei!

  China e foarte inteligenta si ca intotdeauna actioneaza si isi face strategii pe intervale foarte mari de timp. Admir asta. Inteligenta strategica de prima clasa!  

  1. nici China nu ar trebui sa se teama de Occident ci de vecinii ei

   inteligenta lor strategica nu gestioneaza corespunzator intreg contextul 

   Ha,ha,ha" inteligenta"comunista de doi lei.Tine poporul de 84 de ani intr-un regim totalitar,unde nu misca nimeni fara aprobarea acestui:XI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9580
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6276
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7110
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro