Mii de companii româneşti pot accesa mai uşor bani europeni

M.I.
Fonduri Europene /

Mii de companii româneşti pot accesa mai uşor bani europeni

Companiile româneşti pot obţine acum mai uşor granturi între 1 şi 5 milioane de euro. Acestea trebuie să aibă între 3 şi 249 angajaţi şi să fi fost profitabile în 2018, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.

Procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie - aprilie 2019, eliminându-se o serie de documente.

Roxana Mircea, expert în fonduri europene şi scheme de ajutor de stat, a declarat: "Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament şi nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, procedură laborioasă şi de durată".

De asemenea, companiile nu mai trebuie să facă dovada cofinanţării în momentul depunerii proiectului şi, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, însemnând că pot plăti furnizorii direct din banii primiţi de la Autoritatea Contractantă.

Roxana Mircea, a mai precizat: "Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2000 companii din România cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an si care desfăşoară o activitate eligibilă pe POR 2.2. Este foarte important, însă, ca dosarul să fie pregătit minuţios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimată pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finanţate pe principiul "primul venit, primul servit", iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentaţia pentru a semna contractul de finanţare".

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de către Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, printre activităţile eligibile se numără: producţie (mobilă, textile, confecţii metalice etc) şi servicii (construcţii, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

În cazul unui proiect în construcţii nu este eligibilă renovarea de spaţii deja existente, însă este admisă construirea, extinderea, precum şi dotarea cu echipamente a spaţiilor cu destinaţia de producţie sau prestări servicii, se mai arată în comunicatul citat.

La momentul depunerii cererii de finanţare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conţină certificat de urbanism, deviz, memoriu şi minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.

Bucureşti şi Ilfov sunt zone excluse din acest program, însă o companie poate avea sediul social în Bucureşti şi finanţa o investiţie într-o altă zonă administrativă.

Aceste granturi sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate abia pentru anul 2022.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS