Miliarde de oameni vor suferi de căldură în acest veac

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 mai 2023

Miliarde de oameni vor suferi de căldură în acest veac

Contestată puternic de cei care evaluează clima privind doar pe propria fereastră, încălzirea globală provoacă frisoane specialiştilor.

Politicile care sunt implementate în prezent pentru a limita încălzirea climei de pe Terra vor expune mai mult de o cincime din omenire la călduri extreme şi potenţial mortale până la sfârşitul acestui secol, au avertizat oamenii de ştiinţă. Temperatura de la suprafaţa Terrei este pe cale să crească cu 2,7 grade Celsius până în 2100 în raport cu era preindustrială, ceea ce ar împinge peste 2 miliarde de oameni - undeva la 22% din populaţia mondială din acel an - în afara zonei de confort climatic ce i-a permis omenirii să se dezvolte timp de milenii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Sustainability. India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane) şi Indonezia (100 de milioane) sunt ţările ce vor avea cel mai mare număr de persoane care s-ar putea confrunta cu o căldură mortală, potrivit acestui scenariu.

"Acest lucru ar reprezenta o remodelare profundă a zonelor locuibile de la suprafaţa planetei noastre şi asta ar putea să ducă la o reorganizare pe scală amplă a zonelor în care oamenii trăiesc", a subliniat Tim Lenton, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi principalul autor al studiului. Prin limitarea încălzirii cu +1,5 grade Celsius - obiectivul cel mai ambiţios al Acordului de la Paris din 2015 -, numărul de persoane expuse la astfel de riscuri s-ar reduce la mai puţin de o jumătate de miliard. Omenirea se confruntă deja cu o încălzire de aproape +1,2 grade Celsius sub efectul activităţilor umane, mai ales prin folosirea de combustibili fosili (cărbune, petrol, gaze naturale), cu un cortegiu de catastrofe naturale: canicule, secete, incendii de pădure, consideră AFP. "Costurile schimbărilor climatice sunt adeseori exprimate în termeni financiari, dar studiul nostru subliniază costul uman fenomenal al eşecului în a aborda chestiunea urgenţei climatice", a precizat Tim Lenton. "Pentru fiecare încălzire cu +0,1 grade Celsius peste nivelurile actuale, 140 de milioane de persoane suplimentare vor fi expuse la o căldură periculoasă", a subliniat coordonatorul studiului. Pragul de "căldură periculoasă" a fost fixat în cadrul studiului la o temperatură anuală medie de 29 grade Celsius. Din punct de vedere istoric, comunităţile umane au fost cele mai dense în regiunile cu temperaturi medii de 13 grade Celsius (în zonele temperate) şi într-o mai mică măsură în regiuni cu temperaturi medii de 27 grade Celsius (în zone tropicale).

Riscurile sunt accentuate în regiunile situate de-a lungul Ecuatorului terestru: clima poate deveni acolo mortală, cu temperaturi ridicate, care, deşi mai mici decât în alte zone, din cauza umidităţii împiedică organismul uman să se răcorească prin transpiraţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6028
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0722
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8507
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.1286

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb