Minele antipersonal, mai periculoase ca niciodată după distrugerea Barajului Kahovska, avertizează CICR

T.B.
Internaţional / 7 iunie

Minele antipersonal, mai periculoase ca niciodată după distrugerea Barajului Kahovska, avertizează CICR

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) trage miercuri un semnal de alarmă asupra efectelor catastrofale ale dispersării minelor antipersonal, luate de apă, în urma distrugerii Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, care pun în pericol atât populaţia, cât şi salvatorii, relatează AFP, conform news.ro.

"Este catastrofal. Înainte ştiam unde se aflau pericolele. În prezent nu ştim", deplânge conducătorul Unităţii CICR Contaminării cu Armament, Erik Tollefsen, cu ocazia prezentării, în apropiere de Geneva, a unei noi drone care foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a repera mine antipersonal şi alte obiecte explozive, pe baza căldurii pe care acestea le degajă.

Această dronă - care poate acoperi într-o zi o suprafaţă pe care un câine specializat în deminare o poate acoperi în şase luni - a fost testată în casdrul unor experimente în Iordania.

Însă CICR speră să o folosească - pentru prima oară - în acest an, în zona oraşului Alep, în Siria.

Până când acest aaparat poate că va survola, într-o bină zi, Ucraina, unde Rusia a lansat anul trecut un război, CICR ajută deja, de luni de zile, echipe de salvatori însărcinate cu deminarea, susţine operaţiuni de cartografiere şi de marcare şi furnizează material şi formare.

Însă "azi, toate astea au fost luate de ape", deplânge Erik Tollefsen, subliniind că nu doar că panurile de marcare au dispărut, ci că "este foarte grav, apa - de nestăvilit - va lua aceste mine" antipersonal şi împotriva vehiculelor - de exemplu mine de tip TM-57 - şi le va duce către locuri necunoscute.

"Tot ceea ce ştim este că ele se află undeva în aval. Aceasta este o îngrijorare majoră, pentru că acest lucru va afecta populaţia, dar şi pe cei care îi vine în ajutor", de exemplu ambulanţe, avertizează acest expert norvegian.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacarea Barajului Kahovka, care alimenta cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi care se află în drumul trupelor ucrainene către o recucerire a teritoriilor ucrainene ocupate de către riuuşi.

Distrugerea acestei instalaţii a antrenat deversarea unor torente de apă în Nipru, obligând câteva mii de civili să părăsească zonele inundate şi alimentând temeri cu privire la o catastrofă ecologică.

Această distrugere a barajului este "simbolică în privinţa necesităţii respectării dreptului umanitar internţaional", a subliniat miercuri preşedinta CICR, elveţianca Mirjana Spoljaric Egger.

"Pagubele sunt deja considerabile", a subliniat ea la prezentarea dronei detectoare de mine în faţa presei.

Acest nou instrument nu îndepărtează el însuşi minele, însă accelerează detectarea lor, cu ajutorul unor camere de luat imagini, unui detector de căldură şi unui software de Inteligenţă Artificială (IA), pe care CICR vrea să-l împărtăşească.

"Acesta este un progres, pentru că acoperă zone vaste cu o viteză mult mai mare", decât oamenii sau câinii, subliniază un specialist danez în armament la CICR, Martin Jebens.

"În operaţiunile de deminare, suprafaţa medie a unui deminator este de 50 de metri pătraţi pe zi. Potrivit unor evaluâri prudente, acest nou instrument ar urma să permită studierea şi rezolvarea a 100.000 de metri pătraţi pe zi", subliniază preşedinta CICR, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7112
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1393
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7209
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.0737

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb