Ministerul Economiei lansează apelul de proiecte pentru domeniul microelectronic

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 ianuarie

Florin Spătaru, ministrul Economiei

Florin Spătaru, ministrul Economiei

500 milioane euro sunt alocaţi pentru producerea procesoarelor cu consum redus de energie şi cipurilor semiconductoare

Primul apel de depunere proiecte pentru realizarea de procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi lansat în 17 ianuarie de Ministerul Economiei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei. Suma alocată prin PNRR pentru acest domeniu este de 500 milioane euro.

Aplicaţiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei, urmând ca după recepţionare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări. Desemnarea proiectelor naţionale şi alocarea fondurilor rezervate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene şi printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.

"Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiţie include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituţională, cercetarea academică şi sistemul educaţional la toate nivelele. În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată şi de cealaltă parte transpunerea rezultatelor cercetării în piaţă prin facilitarea «first industrial deployment»", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei. Prin acest program se vor realiza trei centre de producţie, precum şi centre de dezvoltare-inovare în jurul univeristăţilor din ţara noastră.

"Deja avem un număr de companii care doresc să implementeze proiectul. (...) Sunt componente pentru industria auto, dar nu numai. Aceşti producători sunt producători mari care vor să îşi dezvolte aceste capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri doar la industria auto. În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcţionează aşa cum funcţiona în urmă cu 20 sau 30 de ani; are nevoie de automatizare, are nevoie de produse care să utilizeze astfel de materiale", a precizat recent ministrul Economiei.

Uniunea Europeană a definit componentele şi sistemele microelectronice ca fiind condiţia esenţială a unei digitalizări sustenabile. Investiţiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care şi-au manifestat intenţia de a participa 19 state membre ale UE, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale şi de securitate în Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu fapta ???????

    Cred ca o sa fac si eu un asemenea proiect la subsolul blocului...Cumpar o surubelnita, un pistol de lipi si fabrica e gata sa produca componente electronice pentru digitalizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro