Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său din Marele Ducat al Luxemburgului

M.C.
Politică / 6 februarie

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său din Marele Ducat al Luxemburgului

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat la telefon, astăzi, cu omologul său din Marele Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn, pe tema procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, iar ministrul Jean Asselborn a reiterat susţinerea solidă a Marelui Ducat al Luxemburgului pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu i-a adus la cunoştinţă ministrului luxemburghez demersurile desfăşurate pe plan diplomatic de către România în vederea atingerii obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre, informează News.ro.

"Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 6 februarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi europene al Marelui Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn, pe tema procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, a consolidării relaţiei bilaterale foarte bune, precum şi a situaţiei de securitate din regiune", anunţă MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul necondiţionat şi ferm acordat de Marele Ducat al Luxemburgului aderării României la spaţiul Schengen şi a mulţumit omologului său pentru implicarea activă şi dedicată, inclusiv personală, în favoarea României.

De asemenea, Bogdan Aurescu i-a adus la cunoştinţă ministrului luxemburghez demersurile desfăşurate pe plan diplomatic de către România în vederea atingerii obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre - până în prezent ministrul român de externe având discuţii cu miniştri de externe/afaceri europene şi respectiv primind mesaje din partea acestora prin care a fost reconfirmat sprijinul activ din partea a 20 de state membre UE şi totodată ale spaţiului Schengen, mai arată MAE.

Ministrul Jean Asselborn a reiterat susţinerea solidă a Marelui Ducat al Luxemburgului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că România este complet pregătită, îndeplinind toate criteriile necesare, iar aderarea sa va contribui de manieră pozitivă la consolidarea proiectului european, a securităţii Uniunii, precum şi a Pieţei Unice. Înaltul oficial luxemburghez a dat asigurări că ţara noastră poate conta pe deplin, în continuare, pe Luxemburg pentru a susţine obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen în dialogul cu ceilalţi parteneri europeni, precizează MAE.

"Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica dialogului bilateral, concretizat inclusiv prin vizita sa de lucru efectuată în Luxemburg în noiembrie 2022, ale cărei rezultate au fost apreciate de colegul luxemburghez. Totodată, s-a referit la importanţa sporită a consolidării cooperării bilaterale în noul context geopolitic generat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a reiterat mulţumirile pentru decizia Marelui Ducat de a desfăşura un contingent de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de Luptă al NATO din România, decizie care este în faza finală de aprobare. A fost totodată evocată disponibilitatea intensificării cooperării dintre forţele naţionale de poliţie", se mai arată în comunicat. "Cei doi interlocutori au evaluat şi situaţia de securitate din Caucazul de Sud, în contextul desfăşurării misiunii civile UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan", afirmă MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis invitaţia efectuării unei vizite în România a ministrului Jean Asselborn, care să includă şi vizitarea trupelor ce vor fi desfăşurate la Cincu, invitaţie acceptată cu plăcere de omologul luxemburghez.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro