ICT

MIPE propune autorităţilor locale o soluţie flexibilă pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată

J.P.
Comunicate de presă / 20 aprilie

MIPE propune autorităţilor locale o soluţie flexibilă pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, viceprim-ministrul Dan Barna, secretarul de stat Cristian Roman şi directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Oana Arat, au discutat marţi, 20 aprilie, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi operatorilor de apă la nivel local şi regional, conform unui comunicat de presă.

Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor aflate în pregătire pentru finanţarea în cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a găsi şi agrea soluţii pentru accelerarea procedurilor, astfel încât proiectele să ajungă cu bine la final.

"Vă propunem astăzi o soluţie flexibilă, care va permite proiectelor să avanseze mai rapid şi mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a încheia contractele de finanţare cu o clauză rezolutorie, adică să puteţi demara unele proceduri de licitaţii, cele despre care ştiţi sigur că vor atinge un nivel suficient de matur care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene", le-a transmis ministrul Cristian Ghinea reprezentanţilor locali.

Reacţiile participanţilor cu privire la această propunere au fost pozitive, aşadar ministrul Cristian Ghinea a adăugat că MIPE va pregăti un Memorandum în Guvern pentru ca soluţia să poată fi aplicată cât mai rapid.

Desigur, această flexibilitate vine şi cu unele riscuri care vor trebui gestionate eficient şi, în acest sens, secretarul de stat Cristian Roman a explicat: "În calitate de coordonator al acestui program operaţional, doresc să asigur partenerii că echipa MIPE îi va sprijini permanent în orice situaţii punctuale legate de implementarea proiectelor. În plus, îi vom susţine şi pentru a obţine finanţare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027".

Un alt subiect abordat a fost cel al posibilităţii de fazare a unor proiecte care nu se vor putea încheia până în anul 2023, în cadrul actualului program operaţional. "Trebuie să ne gândim chiar în acest moment dacă putem să etapizăm unele proiecte, pentru a evita situaţiile în care pot să nu primească aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. În tot acest proces există riscuri de ambele părţi, dar suntem o echipă, trebuie să găsim soluţii împreună şi cu acest mesaj pornim la drum", a transmis directorul general al Autorităţii de Management pentru POIM, Oana Arat.

La întâlnire a participat şi Viceprim-ministrul Dan Barna, care a subliniat: "Proiectele de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată la nivelul judeţelor sunt şi s-au dovedit de-a lungul timpului pe cât de necesare pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, pe atât de complexe. Având o legislaţie insuficient aliniată şi foarte stufoasă, au apărut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natură tehnică, economică şi instituţională şi chiar dificultăţi privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a făcut un efort constant pentru ca proiectele să beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile în acest sector. În această cheie trebuie privită şi întâlnirea de astăzi".

POIM 2014-2020 are o alocare totală de 9,1 miliarde euro.

Alocarea totală pentru proiectele de apă şi apă uzată este de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă şi canalizare, dintre care:

25 de proiecte noi de investiţii sunt contractate şi se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro

20 de proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire.

Rata de contractare a proiectelor din acest domeniu, pe POIM 2014-2020, este de 160%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro