Modelul clasic al business-ului de stat face victime pe bursă, la Electrica

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie 2018

Modelul clasic al business-ului de stat face victime pe bursă, la Electrica

Electrica era considerată una dintre perlele companiilor lis-tate, un soi de Transgaz sau Romgaz ca potenţial din perspectiva micului investitor. Visuri de mărire, aşteptări de profituri în creştere pe măsura startului bun al emitentului, având în vedere că banii din listarea celor 51% din acţiuni rămâneau în companie pentru dezvoltare. Or, nu prea văzusem aşa ceva la BVB, privatizările umflau până acum doar execuţia bugetului de stat. De aici marile planuri, culminând cu o iminentă achiziţie regională după modelul altor companii deţinute de statele din jur puse pe achiziţii în România. Până la urmă, promiţătoarele investiţii regionale ale Electrica s-au limitat la...achiziţia participaţiilor Fondului Proprietatea la propriile sucursale pe bani foarte buni, cum nu prea obţinuse FP-ul în cazul exiturilor prin oferte la bursă de până atunci (vă mai amintiţi cât ajunsese cotaţia Romgaz după ieşirea recentă FP? În jur de 20 de lei...), plus ceva investiţii în aceleaşi sucursale de distribuţie.

Ei bine, cum se prezintă "bugetul" celor care au pariat pe acţiunile Electrica după această recoltă de bani privaţi în urma listării din 2014? Acţiunile au ajuns la minimele post-listare, iar cota sa de piaţă s-a erodat, în ciuda marilor investiţii angajate. Dacă în urmă cu mai bine de 4 ani IPO-ul Electrica se închidea la un preţ de 11 lei/acţiune, cotaţiile au coborât, în ultima perioadă, şi mai jos de 10 lei. Cam puţin pentru un IPO care la o ofertă de 177 milioane acţiuni avusese o cerere pentru 396 milioane acţiuni.

Îngrijorător este că toate aceste sume alocate pentru dezvoltarea societăţii n-au atenuat erodarea cotei de piaţă pe segmentul de Furnizare, acolo de unde se culeg grosul veniturilor. În 2016, compania avea o cotă de piaţă pe segmentul de Furnizare de 22,6%, de unde se generau venituri de 4,43 miliarde lei. În raportul anual pentru 2017 se indică o cotă de piaţă de 19% şi venituri în scădere, la 4,22 miliarde lei, în condiţiile unui an bun pentru consum în general şi consumul energetic în particular, mulţumită creşterii economiei româneşti. Declinul pe segmentul de Furnizare este important pentru că aici vorbim de o piaţă concurenţială, unde consumatorii îşi pot alege furnizorul, spre deosebire de zona de distribuţie, unde marjele de manevră sunt mici. De altfel, cele trei filiale din componenţă grupului Electrica (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord) de pe partea de dis-tribuţie şi-au conservat cotele în 2017, în jurul procentelor de 11%, 13%, respectiv 15% deţinute de acestea, fluctuaţiile fiind minore. Din păcate, faţă de 4,22 miliarde lei cât culege grupul din segmentul de Furnizare, pe partea de distribuţie veniturile totale erau de numai 2,59 miliarde lei anul trecut, prin urmare pierderea de cotă din zona de distribuţie cântăreşte mai greu pentru investitori.

Cum a fost posibil acest lucru? Simplu, urmăriţi măcar cu coada ochiului reclamele la TV? Eu am remarcat că Enel oferă aparate de aer condiţionat cu plata pe factură, Engie are o campanie de atragere a consumatorilor noi cu factură comună la gaz şi electricitate plus serviciile aferente pentru fiecare, iar în urmă cu ceva vreme îmi amintesc că E.On participa în cadrul ofertei de Black Friday a eMag cu 1 TW de energie electrică gratis pe an pentru primii 1.000 de solicitanţi care migrau de la furnizorul anterior. Aţi văzut vreodată vreun spot Electrica prin media audio-video? Vreo campanie de promovare, ceva? Mărturisesc că eu unul vreau să ofer bani statului când am de ales între mai mulţi furnizori, dacă preţurile lor sunt comparabile. În acest sens, am sunat chiar la Electrica în urmă cu câteva luni şi am cerut o ofertă de preţ pentru gaz şi electricitate în eventualitatea că aş dori să îmi schimb furnizorii actuali (Enel şi E.On). Mi s-a vorbit politicos la telefon, mi s-a cerut o adresă de mail unde să primesc oferta şi un număr de mobil unde să fiu contactat ulterior şi....nimic. Încă mai aştept oferta. Între timp, cei care au mizat pe acţiunile Electrica văd cum din marile planuri s-a ales praful, iar preţul investiţiei lor este mai mic decât în momentul iniţierii sale. Proverbial aproape pentru toate plasamentele în companiile de stat care activează în zone concurenţiale şi nu sunt monopoluri sau măcar duopoluri (precum Transgaz, Transelectrica, Conpet sau Romgaz). Hasta la vista, baby!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este absolut normal ca actiunile sa scada an de an atat timp cat managementul este asigurat politic de persoane care se mira de cum au ajuns sa conuca astfel de societati! Nu spun o noutate , s-a tot spus, dar ststul roman nu a fost nicodata un bun administrator!

    Cat timp politicul isi va face de cap in economia national? Chimie nu mai avem, curent exportam ca nu il consumam, ingrasaminte chimice nu mai producem, flota nu mai avem si statul nu da socoteala? E sau nu economia nationala subminata?

    1. Ai cerut banii cuveniti pentru ca nu ai primit oferta, conform cererii tale? Exista un standard de performanta care trebuie respectat. Macar te alegeai cu ceva...ca articolul e amar...cum este toata Romania de ceva decenii incoace.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb