Monedele digitale ar putea vedea lumina zilei în cadrul BRICS

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie

Monedele digitale ar putea vedea lumina zilei în cadrul BRICS

Duma de Stat din Rusia a adoptat proiectul privind apariţia rublei diigitale într-o prima lectură pe 16 martie.

Lucrările pentru introducerea unei ruble digitale sunt programate să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. Lansarea rublei digitale va fi finalizată în 2023, când tranzacţionarea la bursă ar putea începe, declara miercuri Viceprim-ministrul Andrei Belousov pentru Tass.

De asemenea, se anticipează că vor fi oferite oportunităţi de executare a tranzacţiilor cu monede digitale în cadrul infrastructurii financiare tradiţionale de la bursa de valori prin intermediul brokerilor, menţiona Belousov.

Acest lucru va spori lichiditatea şi atractivitatea atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi. Tot dinspre Rusia revin declaraţiile privind apariţia unei monede BRICS că alternativă la dolar.

Rusia şi China ar trebui să formeze o nouă relaţie financiară cu o nouă monedă comună, care ar putea fi o rublă digitală, rupia sau yuanul, aceasta este o prioritate de top, declara tot miercuri vicepreşedintele Dumei de Stat, Alexander Babakov.

"India, Rusia şi China sunt ţările care acum creează o lume multipolară care este susţinută de majoritatea ţărilor. Crearea sa ar trebui să se bazeze pe stabilirea de noi legături financiare bazate pe un sistem care nu protejează dolarul şi euro de astăzi, ci mai degrabă creează o nouă monedă capabilă să ne servească obiectivele", spunea acesta.

Dolarul şi euro sunt "monede de investiţii" care îşi îndeplinesc funcţia datorită regulilor scrise de Occident. "Aceste reguli nu consideră Rusia, India sau China ca parteneri egali", accentuat Babakov.

"Primul nostru obiectiv este să scriem noi reguli în sfera financiară care să permită utilizarea unei monede deja comune. Nu contează dacă este o rublă digitală, o rupie digitală, un yuan digital sau o altă monedă. Dar este esenţial că această monedă să respecte legile naţiunilor respective", concluziona acesta.

De menţionat că în partea extinsă a convorbirilor Putin-Xi preşedintele rus subliniase că Moscova se pronunţă pentru folosirea yuanului în decontările Federaţiei Ruse cu ţările Asiei, Africii şi Americii Latine. "Sunt convins că formele de decontări în yuani se vor extinde între partenerii ruşi şi colegii lor din terţe ţări", declara Putin.

Potrivit Băncii Rusiei, ponderea yuanului în decontările la export ruseşti a crescut până la 16% faţă de 0,5% la începutul anului 2022 (ponderea acestor decontări în dolari şi euro este de 48%, dar în scădere continuă).

Cum s-ar reflecta pierderea supremaţiei dolarului în tranzacţiile internaţionale pentru economia SUA? Greu de intuit efectele exacte, dar ar fi de aşteptat o reducere a deficitului bugetar pentru a se câştiga încrederea celor care finanţează în prezent datoria americană, dobânzi menţinute mai sus decât de obicei pentru dolar, pentru a încuraja investitorii în bondurile guvernamentale şi, implicit, o creştere a PIB mai mică decât de obicei cu profituri corporative mai reduse, deci o încetinire şi pentru burse.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca rusii pun vre-un coin oficial atunci americanii decupleasa crypto in totalitate. Pana acum ii mai tolerau (chit ca cele mai mari tepe tot de origine americana sunt, vezi FTX) dar daca devine o problema geopolitica va fi interzis in totalitate.

    Iar restul ciumpalacilor vor da copy-paste la ce zice america. 

    Utilitatea crypto monedelor este doar pentru cei care vor sa faca spalare de bani si eludarea taxelor, deci traficanti, evazionisti, oligarhi si dictatori.

    Lumina zilei au vazut-o deja! In BRICS vor vedea fata intunecata a noptii, nu lumina zilei.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro