MONEYVAL, CONSILIUL EUROPEI:"Cipru să aplice agresiv legile împotriva spălării banilor"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 13 februarie 2020

"Cipru să aplice agresiv legile împotriva spălării banilor"

Ciprul trebuie să-şi intensifice lupta împotriva spălării banilor iliciţi proveniţi din afara acestei ţări, conform Moneyval - Comitetul pentru evaluarea măsurilor anti-spălare de bani şi finanţarea terorismului, din cadrul Consiliului Europei.

Un raport Moneyval, citat de Associated Press, arată că aplicarea legii cipriote ar trebui să fie mult mai agresivă în contextul în care în acest stat insular sunt spălaţi bani "murdari" pe care infractorii îi obţin în străinătate.

Conform sursei, Cipru a devenit un punct vital în lupta împotriva spălării banilor deoarece este un centru financiar internaţional în care operează mulţi clienţi străini. Moneyval arată că principalele riscuri de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului cu care se confruntă Ciprul sunt banii murdari din străinătate care intră în băncile cipriote sau doar trec prin acestea.

Deşi Cipru are "un registru rezonabil" cu privire la urmărirea spălării banilor din activităţi infracţionale interne, Moneyval consideră că autorităţile locale ar trebui să facă mai mult pentru depistarea veniturilor "murdare" generate în afara ţării. Deşi ameninţarea terorismului este considerată scăzută în Cipru, autorităţile spun că riscul de finanţare a acestui fenomen este ridicat din cauza proximităţii ţării cu zonele de conflict. În urma crizei financiare din 2013, care a adus ţara în pragul falimentului, băncile cipriote au adoptat o serie de măsuri, printre care verificarea strictă a clienţilor lor. Moneyval apreciază sectorul bancar cipriot pentru măsurile luate în vederea contracarării riscurilor, inclusiv o supraveghere puternică din partea băncii centrale.

Dar, conform Moneyval, este nevoie de mai multă muncă, iar avocaţii şi contabilii trebuie să furnizeze informaţii despre proprietarii reali ai companiilor din ţară, precum şi despre raportarea tranzacţiilor suspecte cu bani.

Potrivit Moneyval, autorităţile cipriote au ajutat alte ţări să îngheţe şi să confişte bani ilegali străini, dar trebuie să dea dovadă de mai multă iniţiativă pe plan local, în acest sens.

Moneyval subliniază că riscul de spălare a banilor în sectorul imobiliar din Cipru "a crescut exponenţial" în cadrul Programului de investiţii care le permite terţilor din exterior care cumpără proprietăţi în ţară să obţină cetăţenie cipriotă şi europeană.

Aproape 4.000 de paşapoarte cipriote au fost emise pentru investitorii în programul amintit, care a generat aproximativ şapte miliarde de euro de la înfiinţarea sa, în 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este amuzant cind mafiotii cheama la ordine alti mafioti....adica spalati banii care trebuie mai cipriotilor !!!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro