MYANMAR:Şeful diplomaţiei UE şi preşedintele SUA condamnă reprimarea violentă a protestelor

J.P.
Internaţional / 29 martie 2021

Şeful diplomaţiei UE şi preşedintele SUA condamnă reprimarea violentă a protestelor

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului reprezentant Josep Borrell, a condamnat duminică seara "o escaladare inacceptabilă a violenţei"şi "o cale absurdă" aleasă de junta militară din Myanmar, după ce sâmbătă s-a înregistrat cea mai sângeroasă represiune după lovitura de stat militară din 1 februarie, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-o declaraţie, Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell a numit ziua de sâmbătă "ziua ororii şi a ruşinii", cel puţin 107 persoane fiind ucise în timpul protestelor, inclusiv şapte copii.

"Reiterez condamnarea UE împotriva violenţei oarbe exercitate împotriva poporului din Myanmar şi îndemn liderii militari să abandoneze această cale absurdă. Această tragedie trebuie să înceteze", a declarat înaltul oficial european.

"Vom continua să folosim mecanismele UE, inclusiv sancţiunile, pentru a-i viza pe autorii acestor violenţe şi persoanele responsabile de regresul pe calea democraţie şi a păcii"."Autorii acestor grave încălcări ale drepturilor omului trebuie să fie traşi la răspundere pentru faptele lor cinice".

Activiştii care militează pentru restabilirea democraţiei în Myanmar au chemat la noi demonstraţii sâmbătă, zi în care armata organizează anual o paradă gigantică în faţa şefului armatei, în prezent şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing. Aceste proteste au determinat o reacţie violentă din partea militarilor, soldată cu victime, situaţie care a stârnit proteste la nivel internaţional.

Pe lângă morţi, presa locală a raportat 552 de arestări.

Pe 22 martie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre UE, a fost decisă sancţionarea a 11 oficiali mynamarezi - ofiţeri din armată şi poliţie - implicaţi în represiunile care au avut loc după lovitura de stat. Sancţiunile constau în interdicţia acordării de vize şi îngheţarea activelor din UE.

De asemenea, Myanmar se află sub embargo în privinţa armelor şi a materialelor ce pot fi folosite pentru represiune, iar 14 militari şi poliţişti au fost deja sancţionaţi de UE în 2019 pentru persecutarea minorităţii musulmane rohingya.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a apreciat duminică drept "absolut scandaloasă" reprimarea protestelor din Myanmar.

"Este groaznic", a declarat preşedintele Biden."Este absolut scandalos şi, din informaţiile pe care le-am primit, multe persoane au fost ucise într-un mod absolut inutil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro