Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

NASA solicită 30 miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe lună

Ziarul BURSA #Miscellanea /

Cucerirea spaţiului cosmic nu este deloc ieftină. Ca dovadă, NASA consideră "realizabil" obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauţi americani pe Lună în anul 2024, a asigurat Jim Bridenstine, administratorul agenţiei spaţiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de "20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani" pentru a reuşi în această misiune.

Aflat la Salonul internaţional al aeronauticii şi industriei spaţiale, organizat la Bourget (Franţa), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024: "Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenţie spaţială. Primul este unul tehnic, iar NASA şi partenerii ei ştiu foarte bine să se debaraseze de acest risc. Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât rişti modificări ale priorităţilor, ale bugetului, ale Congresului", a argumentat Jim Bridenstine. "Deci, dacă doreşti să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acţionezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie şi un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă". În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambiţiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, preşedintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafaţa satelitului natural al Terrei. Iniţial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

"Este realizabil", a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulţi ani la mega-racheta SLS şi capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauţi. Agenţia americană se va baza şi pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară. Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauţi pe Lună şi de a-i aduce apoi de acolo până pe staţia de pe orbită, şi care nu a fost deocamdată finanţat. "Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiţionale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare", a precizat Jim Bridenstine. Acum rămâne ca şi Congresul american să accepte aceas-tă nouă cerere bugetară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS