Nicolae Ciucă: "România va fi mereu alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate"

G.D.
Politică / 23 martie

Nicolae Ciucă: "România va fi mereu alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate"

România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate la care va fi supusă, a asigurat premierul român Nicolae Ciucă într-un interviu acordat portalului Deschide.md cu ocazia vizitei pe care o întreprinde astăzi la Chişinău, subliniind că relaţia cu Republica Moldova, în special cu cetăţenii săi, a fost întotdeauna una specială pentru România, informează Agerpres.

"România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă, care a spus că "am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova - n.r.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii".

Astăzi, acele momente sunt depăşite, a declarat premierul Ciucă, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis a acordat ''o atenţie deosebită'' relaţiei şi sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova şi colaborării cu omologul său Maia Sandu. "De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană", a adăugat el.

Bucureştiul acordă ajutor Chişinăului pe multiple planuri, dar măsurile sunt luate direct de autorităţile Republicii Moldova, a insistat premierul român, subliniind că aceasta "este formula clară şi indubitabilă a recunoaşterii suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova pe care România a recunoscut-o prima, încă de la lansarea Declaraţiei de independenţă, la 27 august 1991".

Referitor la întărirea rezilienţei Republicii Moldova astfel încât aceasta să poată face faţă provocărilor cu care se confruntă la ora actuală, Nicolae Ciucă a menţionat că unul dintre sponsorii direcţi ai evoluţiilor în sensul creşterii rezilienţei Republicii Moldova este Centrul Euro-atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

"Acordăm sprijin bilateral în pregătire şi know-how la nivelul instituţiilor de securitate implicate în protejarea cetăţenilor şi a teritoriului Republica Moldova. Desigur, suntem cel mai preocupaţi de rezilienţa în domeniul războiului informaţional, pentru contracararea propagandei şi a fake-news-urilor. Şi aici e mult de lucru, iar instituţiile statului din Republica Moldova, în primul rând pe linie audiovizuală şi cele care supraveghează şi pot interveni în chestiunea site-urilor de propagandă, trebuie să fie mult mai active. Le sprijinim cu tot ceea ce putem", a declarat premierul român.

Pe agenda acestei vizite figurează o serie de aspecte privind relaţiile bilaterale, situaţia economică, situaţia de securitate din Republica Moldova, precum şi chestiunea consilierilor europeni care vor sprijini realizarea celor 7 obiective care vor face din Republica Moldova nu numai un stat candidat la admiterea în Uniunea Europeană, ci un stat care să deschidă deja negocierile de aderare la UE, în tandem cu Ucraina.

Alte teme de discuţii vor viza situaţia fondului de 100 milioane de euro şi a proiectelor aferente primei tranşe, sprijinul în domeniul energetic, sprijinul privind ridicarea plafoanelor europene pentru comerţ liber asimetric cu Uniunea Europeană, pe care România îl susţine la nivelul Bruxellesului, alături de rezolvarea problemelor europene a tarifelor la roaming, a indicat Ciucă.

"Sunt multe de făcut, paşii nu sunt simpli şi numai cursul reformei justiţiei arată cât de dificil este de a reforma unele sectoare sensibile ale Republicii Moldova", a afirmat şeful guvernului de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro