Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie

T.B.
Politică / 23 mai

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere, marţi la Palatul Victoria, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, conform news.ro. Discuţiile au fost axate pe contextul european şi pe pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027), demers coordonat de comisarul Hahn.

"Partea română şi comisarul european şi-au exprimat încrederea că exerciţiul de revizuire al MFF va oferi răspunsuri adecvate la impactul provocărilor cu care s-a confruntat UE în contextul războiului Rusiei în Ucraina, al preţurilor ridicate la energie, dar şi la necesitatea accelerării tranziţiei energetice şi a creşterii competitivităţii industriei europene. Interlocutorii au arătat, de asemenea, nevoia de identificare a unui sprijin suplimentar pentru cheltuielile aferente susţinerii Ucrainei", arată comunicatul de presă al Guvernului, potrivit news.ro.

Oficialii români au subliniat că solidaritatea şi coeziunea sunt principii cheie în perioada complexă pe care o traversează Europa. Totodată, aceştia au arătat că România doreşte să fie parte a unei soluţii rapide, punctuale şi eficiente. Este esenţial ca revizuirea actualului cadru multianual să nu afecteze implementarea proiectelor iniţiate şi să nu aducă atingere finanţării deja agreate a politicilor tradiţionale ale UE (Coeziune şi Politica Agricolă Comună).

Partea română s-a referit şi la conexiunea dintre discuţiile asupra bugetului şi dezbaterea în curs privind reforma Pactului de Stabilitate şi Creştere. În context, a fost reiterat apelul scoaterii din calculul deficitului public a cheltuielilor pentru investiţii în apărare şi a ratei aferentă dobânzilor componentei de împrumut din PNRR, mai indică sursa citată.

Vizita comisarului Hahn la Bucureşti a avut loc în pregătirea discuţiilor privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027). În acest sens, comisarul Hahn urmează să viziteze toate statele membre, în vederea explorării principalelor mize şi obiective ale acestora în perspectiva unei revizuiri a MFF la jumătatea perioadei de implementare.

În contextul implicaţiilor economice ale unor evoluţii recente la nivel regional şi global (conflictul din Ucraina, preţurile la energie şi tendinţa inflaţionistă, sprijinirea competitivităţii unei industrii europene cu emisii reduse de carbon etc.), Comisia Europeană a exprimat intenţia de a realiza o evaluare a stadiului implementării MFF, urmată, de propuneri de modificare ţintite.

România este unul dintre principalii beneficiari ai alocărilor bugetare pentru politica de coeziune şi un beneficiar net al bugetului UE.

La discuţia de la Palatul Victoria de marţi au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul finanţelor, Adrian Câciu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, membri ai echipelor înalţilor demnitari.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro