Noi discuţii fără rezultat între SUA şi China

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 01 aprilie 2019

Noi discuţii fără rezultat între SUA şi China

Statele Unite ale Americii şi China au făcut progrese în încercarea de a rezolva războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, care durează deja de aproape nouă luni.

Negociatorii chinezi şi cei din S.U.A. au lucrat pe textul unui acord destinat să ajungă în faţa preşedintelui Donald Trump şi a omologului său chinez, Xi Jinping.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer şi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, au organizat întruniri la Beijing, vineri, în parte pentru a se asigura că nu există diferenţe în versiunile în limbile engleză şi chineză ale textului privind acordul, precum şi pentru a echilibra numărul vizitelor de lucru din fiecare capitală.

Potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua, cele două părţi au discutat despre "documentele relevante ale acordului" şi au făcut progrese noi în discuţiile lor, dar nu au elaborat încă un raport.

Într-o postare pe reţeaua de socializare Tweeter, Mnuchin a numit discuţiile "constructive" şi a confirmat vizita din această săptămână a vicepremierului chinez Liu He la Washington.

Întâlnirile sugerează că ambele părţi rămân hotărâte să ajungă la un acord care să evite escaladarea unui război comercial care a dus la impunerea de taxe reciproce de 360 de miliarde de dolari pentru importuri. China doreşte ca tarifele pe care i le-a impus SUA să fie ridicate, dar Trump a declarat recent că taxele vor rămâne în vigoare pentru o "perioadă substanţială de timp".

În joc este un acord care ar putea rezolva un conflict în plină ascensiune şi aruncă o umbră asupra economiei globale. Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat joi că cele două părţi au fost "aproape", dar "nu încă acolo" şi că SUA sunt dispuse să continue negocierile timp de săptămâni sau chiar luni, pentru a ajunge la o înţelegere durabilă.

Trump a impus taxe în valoare de 250 miliarde de dolari importurilor chineze începând cu luna iulie 2018, într-o mişcare de a forţa China să schimbe modul în care face afaceri cu restul lumii şi să deschidă mai mult din economia sa către companiile din S.U.A.

Potrivit Reuters, cele două părţi negociază pacte scrise pentru şase domenii: transferul forţat de tehnologie şi furtul cibernetic, drepturile de proprietate intelectuală, serviciile, moneda, agricultura şi barierele netarifare din calea comerţului. Un oficial al adminis­traţiei din S.U.A. a declarat pentru Reuters la începutul săptămânii trecute că Lighthizer şi Mnuchin "stau acolo printre texte", o sarcină delegată de obicei deputaţilor de nivel inferior.

Săptămâna trecută, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, declara că războiul comercial dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc cu privire la stabilitatea globală şi pentru a răspunde şocurilor economice din Europa este necesară o stabilitate fis­cală, cita Reuters.

Domnia sa afirma: "Evident, acest lucru nu este o problemă doar pentru Europa şi Statele Unite trebuie să-şi pună în ordine politica fiscală. Tensiunile comerciale dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea globală".

David Lipton consideră că în Europa stabilitatea fiscală trebuie să fie în centrul eforturilor de reducere a riscurilor. Domnia sa a afirmat că este esenţial "să se răspundă şocurilor macroeconomice şi să fie îmbunătăţit mixul politicilor fiscale-monetare".

Reprezentantul FMI a mai adăugat că în absenţa acestor măsuri, zona euro va rămâne în continuare extrem de dependentă de politica monetară pentru stabilizare şi prea mult din povara răs­punsului la criză va cădea pe ţările individuale, iar capacitatea lor de a răs­punde depinde de spaţiul fiscal al fiecărei economii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9171
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7547
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.4651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro