Noile reactoare ale centralei nucleare de la Paks vor fi operaţionale în 2026 - 2027

Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2018

Cele două noi unităţi ale centralei nucleare de la Paks (Ungaria), ce vor fi construite şi finanţate de Rusia, vor deveni operaţionale în 2026 - 2027, a declarat, ieri, ministrul responsabil cu acest proiect, Janos Suli, pentru cotidianul ungar Magyar Hirlap, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lucrările preliminare vor începe în acest an, "construcţia reactoarelor va debuta în 2020, iar cele două noi unităţi ale centralei nucleare vor intra în exploatare comercială în 2026 şi 2027", a precizat Janos Suli.

Conform calendarului iniţial, cele două noi unităţi, a căror construcţie a fost decisă în luna ianuarie 2014, urmau să intre în serviciu în 2022 - 2023, însă această dată a fost amânată pentru 2024 - 2025.

Cele două noi reactoare, cu o capacitate de 1.200 de megawaţi fiecare, sunt destinate să înlocuiască cele patru unităţi care funcţionează în prezent la centrala de la Paks.

Însă, această investiţie de 12,5 miliarde de euro, finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia, a generat critici în Austria. De asemenea, Opoziţia din Ungaria a criticat lipsa de transparenţă în atribuirea, fără licitaţie, a acestui contract grupului rus Rosatom. Parlamentul ungar a decis că acest contract va avea caracter secret timp de 30 de ani.

Cu toate acestea, anul trecut, Comisia Europeană a aprobat investiţiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenţionează să le facă pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. Bruxelles-ul a aprobat acest proiect, considerând că valoarea finanţării oferită de Rusia este limitată şi proporţională cu obiectivele urmărite.

În replică, săptămâna trecută, Guvernul austriac a depus o plângere la CJUE faţă de aprobarea emisă de Comisia Europeană pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks (Ungaria). Autorităţile de la Viena consideră că extinderea centralei nucleare de la Paks este periculoasă şi nu este rentabilă din punct de vedere economic.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii "80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro