Noul Cod de procedură fiscală vizează şi controalele ANAF la companii

RUXANDRA JIANU, TAX PARTNER LA BIRIŞ GORAN
Ziarul BURSA #Companii / 21 octombrie 2022

Noul Cod de procedură fiscală vizează şi controalele ANAF la companii

Codul de procedură fiscală a fost modificat, iar printre noutăţile relevante care au apărut se numără şi o serie de reglementări care vizează controalele şi verificările pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le poate derula la companii. Spre exemplu, se stabileşte în mod expres că punctul de vedere al unui contribuabil, în cazul controalelor antifraudă, trebuie analizat şi poate duce la refacerea controlului sau a documentelor emise după acţiunea de verificare.

Noutăţile sunt cuprinse în OG nr. 31/2022 şi au intrat în vigoare din 3 septembrie 2022. Ordonanţa cuprinde mai multe modificări de procedură fiscală, unele dintre ele schimbând reglementările ce ţin de efectuarea controalelor şi inspecţiilor ANAF la companii.

Modificări care vizează inspecţiile fiscale

În cazul inspecţiei fiscale, în Codul de procedură a fost introdusă menţionarea explicită a precizării că, în relaţia contribuabilului cu organele de inspecţie fiscală, pot fi utilizate şi mijloacele electronice de comunicare la distanţă. Modificarea vine în contextul în care, de la 1 martie, toţi contribuabilii sunt obligaţi să folosească oricum Spaţiul Privat Virtual pentru orice fel de comunicare cu autorităţile fiscale, nemaifiind permise documentele tipărite.

De asemenea, tot prin OG nr. 31/2022, s-au mai clarificat prevederile care vizează rezerva verificării ulterioare, stabilindu-se că aceasta se anulează ca urmare a inspecţiei fiscale ori a verificării situaţiei fiscale personale, numai atunci când verificările ANAF sunt finalizate cu raport de inspecţie/raport de verificare şi emiterea de decizii. Anterior, Codul de procedură fiscală era mai vag în această privinţă şi prevedea doar că rezerva verificării ulterioare se anulează "ca urmare a inspecţiei fiscale ori a verificării situaţiei fiscale personale".

Tot în privinţa inspecţiilor fiscale, a fost extinsă durata de efectuare a acestui tip de verificare la firmele nerezidente. Dacă până acum, inspecţia la nerezidenţi putea dura maximum 45 de zile, începând din 3 septembrie, ea a fost prelungită până la maximum 180 de zile.

Noutate importantă la controale antifraudă

Şi în privinţa controalelor antifraudă a apărut o noutate, care este în avantajul companiilor verificate pentru că impune structurilor fiscale să analizeze punctele de vedere emise de contribuabili şi să îşi revizuiască constatările din controale, dacă argumentele aduse de contribuabili sunt valide, relevante şi de natură de a modifica concluziile iniţiale ale echipei de control.

Mai exact, potrivit OG nr. 31/2022, punctul de vedere întocmit de o companie ca urmare a unui control antifraudă la care a fost supusă trebuie să fie analizat la nivelul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscale şi, în măsura în care din această analiză reiese că este necesară refacerea controlului sau a actelor de control, conducătorul structurii va dispune măsurile necesare conform celor constatate. Astfel, atât punctul de vedere al contribuabilului, cât şi analiza acestuia, trebuie avute în vedere de către organele competente, în virtutea principiului bunei-credinţe a autorităţii fiscale.

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb