O nouă încercare pentru selectarea CEO-ului BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2017

O nouă încercare pentru selectarea CEO-ului BVB

Ciprian Păltineanu şi Adrian Tănase, programaţi pentru interviuri cu boardul

Ambii candidaţi par să fie apropiaţi de grupul băncilor din acţionariatul BVB

George Butunoiu se ocupă de recrutare

Pe lista de aşteptare ar fi şi unii străini, printre care fostul director BRD Jacek Panczyk

Bancherul Ciprian Păltineanu şi Adrian Tănase, Chief Investment Officer NN Pensii România, urmează să susţină, la începutul săptămânii viitoare, interviuri cu boardul BVB pentru postul de director general al Bursei de Valori Bucureşti, după expirarea mandatului lui Ludwik Sobolewski, în vară, potrivit unor surse din piaţă.

Deşi, iniţial, BVB a anunţat un proces intern de selecţie, unele voci spun că de recrutare se ocupă, acum, head-hunterul George Butunoiu.

Pentru postul de conducere sunt vizaţi şi unii străini, printre care fostul director BRD Jacek Panczyk, din Divizia Corporate Banking.

La finalul lunii octombrie, ziarul BURSA a scris că, în anumite cercuri, este vehiculat intens numele lui Ciprian Păltineanu, pentru preluarea şefiei BVB. Recent, pe listă a intrat şi Adrian Tănase, în condiţiile în care BVB se pare că a abandonat prima selecţie, începută în septembrie, în cadrul căreia îi intervievase deja pe Paul Prodan, Andre Cappon şi Ludwik Sobolewski, ultimul fiind înscris din oficiu, fără să îşi depună dosarul.

Ciprian Păltineanu a fost şef al diviziei de companii mari din cadrul UniCredit România, iar, în 2015, banca îl promovase pe poziţia de director de dezvoltare pentru activitatea de Corporate&Investment Banking în cadrul diviziei Europa Centrală şi de Est (managing director, business manager to the head of CEE CIB) a UniCredit/Bank Austria.

Adrian Tănase s-a alăturat Grupului NN în 2006 şi are peste 16 ani de experienţă pe piaţa de capital, cu focus pe management de portofoliu.

Ambii candidaţi par să fie apropiaţi de grupul băncilor din acţionariatul BVB, care a dominat, în ultimii ani, politica Bursei, odată cu alegerea ca preşedinte a fostului economist şef BCR, Lucian Anghel. De-a lungul acestor ani, brokerii independenţi s-au luptat cu băncile pe mai multe subiecte, unul dintre acestea fiind politica de tarifare a BVB. Anul acesta, acţionarii Bursei au aprobat un nou plan tarifar, prin care se introduce un tarif fix pe ordin executat de 0,95 lei, alături de o reducere a comisioanelor variabile.

Această măsură va pune, de anul viitor, o presiune şi mai mare pe brokerii independenţi, ceea ce va afecta în special segmentul de retail de la Bursă, cel care, în mod normal, asigură lichiditatea pieţei de capital.

De altfel, aceasta era singurul criteriu pe care îl mai aveam de îndeplinit pentru ca BVB să fie promovată la statutul de piaţă emergentă de către agenţia FTSE Russel. Intrată pe lista de monitorizare, în 2016, BVB nu a făcut nici un progres în 2017 şi este greu de crezut că va reuşi în 2018, în condiţiile în care nu are un CEO de trei luni de zile.

După ce conducerea BVB va reuşi să se pună de acord cu privire la noul director general, urmează o perioadă nedefinită necesară avizării acestuia la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Consiliul Bursei este acum complet, după avizarea lui Radu Hanga, drept al nouălea membru, în urma unei aşteptări de trei luni la ASF, situaţie similară cu ce s-a întâmplat în cazul conducerilor SIF-urilor.

Dacă BVB îşi găseşte CEO în decembrie, nu este exclus, pe baza experienţelor anterioare, ca avizul ASF să fie împins în martie, tocmai când FTSE Russel publică o primă evaluare de primăvară.

Dacă mai punem trei luni de acomodare, constatăm că BVB a pierdut deja o grămadă de timp, şi asta pentru că s-a insistat pe prelungirea mandatului lui Ludwik Sobolewski, cu tot circul aferent, în loc să fie luate măsuri, din vreme.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca vreti liniste, puneti-l pe Make. 

    1. O sa il puna pe cipcirip

      Da, Tase? E ca mielul

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro