Occidentul este desemnat drept ''ameninţare existenţială'' în noua doctrină de politică externă a Rusiei

G.D.
Internaţional / 31 martie 2023

Occidentul este desemnat drept ''ameninţare existenţială'' în noua doctrină de politică externă a Rusiei

Rusia a adoptat astăzi o nouă doctrină de politică externă în care desemnează SUA şi Occidentul ca origine a "ameninţărilor existenţiale" la adresa Moscovei, pe fondul unei crize diplomatice legate de conflictul declanşat de Kremlin în Ucraina, relatează France Presse, conform Agerpres.

Noul concept de politică externă al Rusiei, potrivit EFE, aprobat astăzi prin decret de preşedintele rus Vladimir Putin, identifică în mod direct Statele Unite ale Americii drept principalul motor al "liniei antiruse" în Occident.

"Bulversări pe scena internaţională" obligă Rusia să-şi "adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă a Federaţiei Ruse", a argumentat preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate.

"SUA şi politica Occidentului în general sunt identificate ca principalii instigatori şi lideri ai liniei antiruse care vizează subminarea completă a Rusiei", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a prezentat conceptul de politică externă actualizat în timpul acestei reuniuni.

Lavrov a subliniat "un nivel de tensiuni internaţionale fără precedent în ultimii zece ani" şi a susţinut "natura existenţială a ameninţărilor la adresa securităţii şi dezvoltării Rusiei", "create de acţiunile unor ţări neprietenoase".

"La modul general, politica Occidentului vizând slăbirea Rusiei prin orice mijloace este caracterizată printr-un război hibrid de un tip nou", a adăugat Lavrov.

Noua doctrină de politică externă a Rusiei se bazează pe principiul că "măsurile antiruseşti luate de ţările neprietenoase vor fi contracarate în mod constant, cu severitate dacă va fi necesar", a subliniat el.

Lavrov a precizat că noul document adaugă posibilitatea de a fi folosite forţele armate pentru a "respinge sau preveni" un atac împotriva Rusiei.

"Se adaugă teza privind utilizarea forţelor armate pentru respingerea sau prevenirea unui atac armat împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi. Astfel, "declarăm fără echivoc că vom apăra dreptul poporului rus la existenţă şi dezvoltare liberă", a afirmat Serghei Lavrov, citat de EFE.

Cu toate acestea, el a precizat că noul document nu prevede ca Rusia să se izoleze "de ţările anglo-saxone şi de Europa continentală". " Nu avem intenţii ostile prin definiţie împotriva lor", a spus ministrul rus de externe.

Adoptarea acestei noi doctrine de politică externă confirmă ruptura profundă care există între Moscova şi ţările occidentale după lansarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Noul concept de politică externă a Rusiei afirmă că "dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional trebuie să ţină cont de realităţile actuale", a declarat Lavrov.

"În condiţiile de ameninţări externe acute se confirmă disponibilitatea noastră de a respecta principiul indivizibilităţii securităţii, dar numai în raport cu ţările şi uniunile care dau dovadă de reciprocitate în această privinţă", a spus el.

Prin urmare, a subliniat Lavrov, "logica acestui document (...) reflectă realităţile geopolitice în schimbare, evoluţiile într-adevăr revoluţionare în perimetrul exterior care s-au accelerat aparent odată cu începerea operaţiunii militare speciale ruse" în Ucraina.

Acest conflict a provocat o criză diplomatică de o gravitate amintind de perioada Războiului rece, notează AFP.

Washingtonul şi aliaţii săi au instituit sancţiuni economice severe împotriva Moscovei, care, la rândul său, îi acuză că poartă un război prin procură în Ucraina, în special prin livrarea de arme către Kiev.

Izolată în Occident, Rusia caută să se apropie în plan economic şi diplomatic de Asia, în special de China.

Spre deosebire de Occident, politica externă reactualizată a Rusiei "stabileşte cursul spre creşterea potenţialului de parteneriat strategic cu marii noştri vecini, China, India, ţările musulmane şi, de asemenea, cu ţările din Asia-Pacific, Africa, America Latină şi Caraibe", a adăugat Lavrov.

La rândul său, Putin a calificat drept "echilibrat" noul concept de politică externă, în cursul reuniunii Consiliului de Securitate al Rusiei.

"În termeni practici, îi invit pe toţi colegii implicaţi în implementarea politicii externe comune să acorde o atenţie deosebită extinderii legăturilor cu partenerii constructivi şi creării condiţiilor pentru ca statele neprietenoase să renunţe la politica lor ostilă faţă de ţara noastră", a declarat Putin.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Putin a fost prost când sa aventurat să cucerească Ucraina și acum când a văzut că va pierde și Crimeea nu mai știe ce să facă. Până la invadarea Ucrainei Putin avea intrare în orice cancelarie occidentală. Acum nu va părăsi țara de frică să nu fie arestat. Dar probabil că Putin va primi Hașul de la clica de la Kremlin.

  1. Ești foarte slab de minte și cultură . Habar nu ai ce se petrece în jurul tău .

   Seful tau cel plin de minte si cultura ce iti spune sa scrii ca se petrece in jurul tau?

  AȘA ESTE ! NU VĂ LĂSAȚI INTIMIDAȚI ! PRIVIȚI DIN SPAȚIU CE MICI SUNT . ȘI LA PROPRIU ȘI LA FIGURAT . O AGLOMERAȚIE DE BETOANE ȘI ÎMBUIBARE, UMANOIZI IMORALI ȘI PÂCLE TOXICE . OCCIDENTUL SE AUTODISTRUGE ! VOUĂ VĂ RĂMÂNE NUMAI SĂ-L ARUNCAȚI ÎN GROAPĂ ! TRĂIASCĂ ALIANȚA CHINA - RUSSIA !

  1. si bazele miltare chineze in russia cea crestin ortodoxa! :)

  Putin distruge tot ce a facut Petru.

  Procedează exact pe dos si duce Rusia unde era cand a inceput Petru cel Mare modernizarea ei. 

  E foarte clar si se observă foarte bine.

  Vai de Rusia ! 

  1. si care e problema?

    

   nu te-ai saturat de un vecin mare si agresiv langa tine, care nu te place deloc si te-ar vrea mort si rupt, daca s-ar putea?

   ia mai duca-se pe pustii Rusia!  

   Gresit. Nu stii nimic din istorie. Rusia, Germania, Austria, Ungaria, ... in fapt tot ce reprezinta "vechea Europa" ar fi colaborat in continuare, ar fi rezolvat criza ucrainiana fara nicio violenta. ... nu s-ar fi dat lovitura de stat din 2014, Crimeea ar fi fost o Republica Autonoma in Crimeea.

   Dar nu, partea anglo-americana a Europei a vrut altfel. Americanofilii si americanii au distrus munca lui Petru cel Mare. Si pentru asta vor plati si vor suferi pentru ca sunt deja in minoritate la nivel planetar. Planeta este cu Rusia, nu cu America. 

   "Americanofilii si americanii ... sunt deja in minoritate la nivel planetar."

   Nu stii nimic din istorie. Astia in ultimele sute de ani tot timpul au reprezentat o minoritate la nivel global.  

   Nu stii nici tu istorie, astfel ai sti cat ne-au cocosit rusii si cat au furat din Romania, teritorii, oameni, aur!

  sa se treaca si pe ei insisi - Rusia e propria amenintare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9655
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5555
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9096
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7186

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb