OFERTA ELECTRICA Dumitraşcu: "Mulţi investitori pe retail fac achiziţii speculative şi vând după prima lună de listare"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 06 iunie 2014

Dumitraşcu: "Mulţi investitori pe retail fac achiziţii speculative şi vând după prima lună de listare"

Statul s-a adresat în principal investitorilor instituţionali străini în cadrul listărilor companiilor energetice la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care statisticile arată că populaţia ţării noastre are economii de peste 30 de miliarde de euro.

Solicitat de ziarul BURSA să comenteze această situaţie, Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie ne-a răspuns: "La Electrica, venim, în premieră, cu un număr de acţiuni garantate pentru mici investitori şi cu un discount în primele zile, tocmai pentru a încuraja ca economiile să fie orientate spre piaţa de capital, dar când faci o alocare, te uiţi la toate elementele. Conform practicilor anterioare care au condus la succes, şi la Electrica noi preferăm să alocăm iniţial o tranşă mai mare pentru investitori instituţionali care, în marea lor majoritate, sunt investitori pe termen lung. Tot experienţa de până acum ne arată că mai mulţi dintre investitorii pe retail fac achiziţii speculative şi îşi vând acţiunile în prima lună după listare. Trebuie să păstrăm o proporţie optimă între tipurile de investitori, pentru a păstra, în consecinţă un raport optim între cerere şi ofertă, astfel încât să avem o evoluţie bună a acţiunilor Electrica şi în piaţa secundară".

Domnia sa ne-a dat exemplul altor ţări din zonă, despre care spune că au avut câteva tentative de privatizare pe bursă cu tranşe de 40-50% alocate micilor investitori. "Ulterior, majoritatea micilor investitori a vândut acţiunile speculativ şi preţul lor s-a prăbuşit în piaţa secundară", mai afirmă şeful privatizărilor din energie, care a adăugat că interesul strategic al statului român, care va rămâne acţionar semnificativ la Electrica SA, cu 49% din capitalul social, este ca structura acţionariatului după IPO să fie echilibrată, iar valoarea acţiunilor să intre pe pantă ascendentă, nu să se prăbuşească.

Informaţiile vehiculate în presă privind preţul de vânzare al acţiunilor Electrica (potrivit cărora ar fi în jur de 10 lei/unitate) şi tranşele alocate investitorilor mici (aproximativ 10%) nu au niciun suport, ne-a mai declarat, ieri, Gabriel Dumitraşcu. Domnia sa ne-a spus că aceste detalii se vor decide abia săptămâna viitoare.

Ursache: ASF va aproba prospectul "Electrica" după ce Guvernul va decide intervalul de preţ

Zvonurile vehiculate privind preţul de vânzare al acţiunilor Electrica (potrivit cărora ar fi în jur de 10 lei/unitate) nu sunt reale, ne-a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru piaţa de capital.

Potrivit domniei sale, ASF va aproba prospectul ofertei "Electrica" după îndeplinirea a două condiţii - dacă există hotărâre de Guvern, care stabileşte intervalul de preţ, programată pentru miercuri 11 iunie, şi dacă există o decizie a Adunării Generale a Electrica de aprobare a certificatelor globale de depozit (GDR).

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. prima luna?vrei sa zici mkt la deschidere, banu jos si pa!

  nea caisa ar vrea ca in prima luna doar sa se cumpere fara sa vanda nimeni?

  fiecare actioneaza dupa cum poate sau crede, asta nu e motiv sa nu promovam piata; nicaieri in lume investitorii mici nu cumpara pentru un interval de 5-10 ani o actiune, poate in mod exceptional; deci nu comparati un investitor cu cateva mii de euro cu fonduri de zeci sau sute de milioane

  La 10 lei , PER-ul fata de profitul net pe 2013, care a fost de 1.18 lei/actiune, va fi de 9, imens pt domeniul energetic. Nu se vor cumpara de catre retail pentru a vinde speculativ, pur si simplu nu se vor cumpara. Si nici fondurile nu se vor inghesui.

  Ai dracului rau de tot investitorii astia de retail deranjeaza pe toata lumea de la asf pana la guvern dar toti ceilalti trag pe spinarea lor tepele si grija de ai proteja.

  Rugati-l pe ursache sa faca un studiu si sa le interzica accesul pe piata de capital si se rezolva toate problemele de la lichiditate pana la supraveghere.

  Doar cei cu peste 500.000 deeuro sa aiba acces pe aceasta piata a "cui vreti voi" ca numai piata de capital nu mai este ! 

  1. corect!

  Că ati dat teapa investitorilor la SNN nu ziceti nimic?de ce nu ati pus problema taxei pe stâlp inainte de listare,sa vedem ce mai privatizati si pe cine o sa mai păcăliți!

  1. good point! Dar despre TEL, care are dupa 6 ani acelasi pret de la listare, ce spuneti?? Cam cat sa tina investitorul de retail investitia? Pana cand termina DNA-ul arestarile de functionari publici?

   Propun:

   1. Sa se fixeze numarul maxim de actiuni ce se poate cumpara de un mic investitor, cu banii jos cum se spune. 

   2. Exclus garantia bancara. 

   3. Cine depaseste limita maxima  

   fixata de cumparare nu este mic investitor si nu are ce cauta aici. 

   2. Se exclud scrisorile de garantie bancara de la acesti investitori. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro