Oferte de conversie a creditelor în CHF, pentru clienţii First Bank

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2019

Oferte de conversie a creditelor în CHF, pentru clienţii First Bank

Persoanele care au contractat credite în franci elveţieni (CHF) de la Piraeus Bank (actuala First Bank) şi care nu şi-au convertit încă împrumuturile au început să primească oferte de conversie de la bancă.

Potrivit informa­ţiilor postate de debitorii în moneda elveţiană pe pagina de Face­book a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), oferta de conver­sie a creditelor din CHF în lei care le-a fost prezentată de instituţia de credit presupune un discount de 15% la sold şi o dobândă fixă de 5,6% în primii cinci ani, ulterior aceasta fiind variabilă.

Pentru conversia în euro a creditelor în franci elveţieni, discountul aplicat va fi de 15% la sold, cu dobândă fixă de 4% în primii cinci ani, care va deveni ulterior variabilă.

După primii trei ani, urmează să fie aplicat încă un discount, la noul sold, de 10%, iar după alţi trei ani - un al treilea discount, tot de 10%, la noul sod. Discount-ul global ar fi de circa 28%, conform surselor citate.

Acestea au scris că banca ar urma să acopere toate costurile de conversie, inclusiv cele notariale.

"Ştim că Piraeus Bank a avut în trecut o ofertă asemănătoare. Doar că nu s-a adresat tuturor împrumutaţilor Piraeus Bank (actualmente First Bank).

Nu ştim dacă actuala ofertă se adresează tuturor împrumutaţilor First Bank sau dacă această ofertă are în vedere doar o anumită parte dintre împrumutaţi", au conchis debitorii, atenţionând că această ofertă a băncii nu vizează şi împrumutaţii de la Bancpost, transferaţi către Eurobank şi administraţi de Piraeus Bank (First Bank).

Reprezentanţii First Bank nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, întrebărilor noastre pe subiect.

În luna august 2016, Piraeus Bank România a lansat o ofertă de conversie cu discount a creditelor în CHF. Res­pectivul program presupunea reducerea imediată a soldului creditului în moneda elveţiană cu 15%; conversia în lei a soldului obţinut după aplicarea reducerii menţionate şi, de asemenea, două reduceri de câte 10%, aplicate la fiecare 3 ani, dacă pe parcursul acestor perioade nu sunt înregistrate întârzieri la plata ratelor.

Ca să beneficieze de respectiva ofertă, era necesar ca împrumutaţii să nu înregistreze întărzieri mai mari de 89 de zile la plata ratelor.

La finalul anului 2008, instituţiile de credit deţineau în bilanţ 119.748 de credite în CHF acordate persoanelor fizice, dintre care 17.395 erau ipotecare şi alte 37.685 erau credite de consum garantate cu ipoteci, conform cifrelor Băncii Naţionale a României (BNR). Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci elveţieni, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

Piraeus Bank România şi-a schimbat numele în First Bank, începând din acest an, după preluarea băncii de Fondul de investiţii J.C. Flowers, în vara anului trecut. Aceasta este prima inves­tiţie pe care fondul o face pe piaţa noastră şi în Europa Centrală şi de Est.

J.C. Flowers & Co. este unul dintre liderii domeniului de private equity, dedicat investiţiilor globale în indus­tria serviciilor financiare. Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 ţări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate şi servicii de management al activelor. J.C. Flowers ges­tionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari şi are birouri în New York şi Londra.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte simpatica reclama pe care am vazut-o la televizor. Ar merita un premiu pt creativitate! De la o banca americana sper sa vad si ceva oferte pe partea de brokeraj , de investitii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro