BURSA Analytics

OMV Petrom - cel mai bun randament din indicele BET

T.B., A.I.
BURSA Analytics / 16 aprilie

OMV Petrom - cel mai bun randament din indicele BET

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 APRILIE

Bartosz Sawicki, Conotoxia: "Blocarea de către Iran a strâmtorii Ormuz va ţine preţurile ţiţeiului Brent peste 84 de dolari pe baril pentru restul anului"

Acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP) au avut o creştere de 1,71%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 aprilie, marcând astfel cea mai bună evoluţie din indicele BET, într-o perioadă cu scăderi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţia apare într-un context geopolitic tensionat în Orientul Mijlociu, care poate influenţa puternic preţul petrolului. În weekend, Iranul a lansat un atac cu drone şi rachete asupra Israelului, ca ripostă după un presupus atac israelian în care au fost ucişi oficiali iranieni de rang înalt în Siria. De asemenea, Iranul a sechestrat o navă cargo în Strâmtoarea Ormuz, despre care Teheranul a spus că are legături cu Israel, conform presei internaţionale.

În opinia lui Holger Schmieding, economistul-şef al Berenberg Bank, conflictul dintre Israel şi Iran nu va avea, probabil, un impact sever asupra economiei globale. Dar, întreruperea transporturilor de petrol prin Strâmtoarea Ormuz "ar fi o chestiune foarte diferită", a spus analistul la CNBC, catalogând acest lucru drept "riscul cheie de urmărit".

Totuşi, acest lucru ar avea un impact puternic asupra exporturilor Iranului, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca Teheranul să îşi dorească să escaladeze conflictul până la un asemenea nivel, a mai punctat economistul.

Bartosz Sawicki, analist de piaţă la Conotoxia, afirmă că blocarea de către Iran a strâmtorii Ormuz va ţine preţurile ţiţeiului Brent peste 84 de dolari pe baril pentru restul anului şi poate provoca o creştere de până la peste 100 de dolari pe baril în cazul unui "război deschis".

Compania şi-a bugetat un profit în creştere cu 31%, în acest an

OMV Petrom este puternic conectată la evoluţia preţului petrolului, astfel încât, creşterea cotaţiei ţiţeiului va avea impact asupra preţului acţiunii. În plus, compania a propus un dividend cu randament de circa 6% şi a anunţat posibilitatea unor alocări speciale.

Pentru acest an, OMV Petrom şi-a bugetat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 31% peste cel din 2023, veniturile din vânzări fiind estimate la 33,3 miliarde lei, în creştere cu 1%, conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al companiei supus aprobării acţionarilor în data de 24 aprilie.

Indici - BET s-a depreciat cu 1,64%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 1,64%, în perioada 5 - 12 aprilie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,6%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a depreciat cu 1,66% în perioada 5 - 12 aprilie.

Chimcomplex - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Chimcomplex Borzeşti se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 5 - 12 aprilie, cu o creştere de 20,46%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile companiei Romcab, cu o apreciere de 9,27%, iar pe poziţia a treia se află titlurile Condmag, cu o creştere de 7,62%.

Fonduri de investiţii - randament de 0,47% pentru OTP Global Mix Clasa

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 aprilie, este condus de titlurile OTP Global Mix Clasa E, cu o apreciere de 0,47%. Titlurile OTP Global Mix Clasa L au înregistrat o creştere de 0,4%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 0,16%.

Bitcoin - depreciere de 5,42%

Bitcoin s-a depreciat cu 5,42%, în intervalul 5 - 12 aprilie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a urcat cu 6,42%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,07%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Deci OMV este marele producator de hidrocarburi, cel mai mare, din Europa cu rezervele si activele Petrom aproape cadou. In plus mai si temporizeaza Neptub Deep pt ca fiind tara fara iesire la mare n a avut niciodata tehnologie pt extractie marina iar Virgil Popescu le a si prelungit licentele cu cativa ani sa i protejdze de..... minima crestere a redeventei. Pe cea mai crunta criza de energie si de resurse, numai sa meditam un pic cat de bine ar fi fost pozitionata Romania daca nu facea PSD prostia sa de Petrom intreg si aproape gratis, si cat de importanti la masa EU ar fi fost acum Ciolacu si Ciuca, in loc sa ceara drepturile cuvenite public in eu si sa primeasca numai umilintev Dar acum iata... Se cer alte concesii altii vor sa dispuna de cate resurse mai sunt acum in tara. Si Zelenski ridica pretentii sa spuna ce sa faca aRomania. . Domnilor politicieni cand anulati odata legea privatizarii Petrom si donarea anticonstitutionala a resurselor subsolului romanesc catre niste... dusmani pe fata la acest moment?!?

  1. Dacă nu se privatiza Petrom, ar fi fost probabil în faliment

   bai, tu dupa halul in care vorbesti, fara nicio notiune economica, sigur esti de la HAUR

   Dobitocule! 15 ani până la privatizare, Petrom a pierdut 1 milion $/zi! Dacă ar fi fost din buzunaru lu mă-ta poate nu mai ieșea un tâmpit în plus ca tine

   Adevarat ca era capusata si vizata si de rusi erc . Eu zic ca aceasta paraduire a activelor de stat s a facut exact ca sa le devalorizeze ca sa minimizeze pretul astfel ca s a dat tot Petrom la pretul catorva benzinarii . Situatie similara cu Sidex , Petromidia , Comvex , Alro Oteluri speciale etc. Justificare xa de ce se da activul pe aproape nimic .

   Cum sa fie falimentara Petrom cand petrolul si gazul sunt in subcarpati inclusiv acum vor sa iasa singure la suprafata ! Vuza a salvat Oltchim desi si acesta era falimentat gata de combinatii cu investitori , cu conducerea corupta etc . Vuza a negociat si cumparat dupa un proiect de productie concret , nu a luat tot ( ca o parte era deja fier vechi ). Hidroelectrica azi mare succes pe bursa a fost salvata de la extinctia prin capusare de Remus Borza . Deci si la Petrom se putea privatiza pe active , temporizat si cu protectie impotriva majorarii osstile de capital .Sa fi fost pastrat Petrom acum , era mai valoros si capitalizare mai mare ca Romgaz si nu se inchinau la straini pt Neptun Deep. Dan Ioan Popescu a dat gratis ce apartinea statului care plinge acum ca nu are venituri si a primit in proprietate personala 2 minihidrocentrale , ca e criza pe energie ....verde si la momentul asta renteaza sa produci energie .

   Chimcomplex e exceptia, nu regula. alte combinate s-au privatizat, si au ajuns la fier vechi, iar terenul, azi e al vreunui dezvoltator imobiliar.

   Petromul e pe maini bune acolo unde e. E si la statul roman, e si la bursa, si are si un asociat majoritar care a venit cu expertiza si cu management performant.  

   in ue nu exista ca statul sa fie actionar 80-100 % la companii de genul. restul sunt povesti. Ce au busit politicienii romani au fost revedentele.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb