BURSA Analytics

OMV Petrom - printre cele mai bune evoluţii din indicele BET

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 23 aprilie

OMV Petrom - printre cele mai bune evoluţii din indicele BET
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 IANUARIE - 19 APRILIE 2024

  Goldring are o ţintă de preţ situată în intervalul 0,78 - 0,82 lei pentru acţiunile companiei, cu 13 - 20% peste preţul curent din piaţă

  Titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au înregistrat un randament de 18,76%, în perioada 19 ianuarie - 19 aprilie 2024, în raport cu moneda euro, clasându-se printre acţiunile cu cel mai bun randament din indicele BET, în intervalul de timp avut în vedere.

  Este o evoluţie în ton cu cea a preţului petrolului, care a urcat cu circa 11% în cazul sortimentului Brent (relevant pentru piaţa europeană), în prima parte a anului, într-un context marcat de tensiuni în Orientul Mijlociu. În plus, OMV Petrom a propus dividende şi a anunţat că intenţionează să propună o distribuţie suplimentară, şi-a bugetat un profit în creştere pentru acest an şi a anunţat că intră în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei.

  Randamente ale dividendului situate între 9,7% şi 12%, conform scenariilor Goldring

  Analiştii de la Goldring au un preţ ţintă pentru acţiunile OMV Petrom situat între 0,78 lei şi 0,82 lei, în următoarele douăsprezece luni, conform ultimului raport al casei de brokeraj publicat pe propriul site.

  Este un interval ţintă cu circa 13 - 20% peste preţul de ieri al acţiunii companiei de la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, de 0,6805 lei.

  Pentru primul trimestru, echipa de la Goldring estimează venituri din vânzări de 6,9 miliarde lei pentru OMV Petrom, cu circa 27% sub cele din primele trei luni ale anului trecut. Scăderea este atribuită, în principal, diminuării producţiei de hidrocarburi cu 4%, a preţurilor mai mici ale petrolului şi unor marje de rafinare mai reduse în primul trimestru al anului 2024 în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2023. De asemenea, echipa Goldring estimează reducerea marjei operaţionale la 15% în primul trimestru al anului.

  Pe de altă parte, analiştii estimează că OMV Petrom va distribui dividende speciale cuprinse în intervalul 0,025-0,04 lei, în funcţie de scenariul alocărilor din fluxul de numerar al anului trecut.

  Practic, Goldring a construit trei scenarii, cu alocări suplimentare de 0,025 lei pe acţiune, 0,033 lei şi 0,04 lei. Cum compania deja a propus o distribuţie de 0,0413 lei pe titlu, scenariile pentru dividendele totale pe care ar putea să le aloce OMV Petrom în acest an s-ar ridica la 0,0663 lei, 0,0743 lei şi 0,0813 lei, cu randamente brute de circa 9,7%, 10,9% şi 11,95%, faţă de preţul de ieri al acţiunii

  Pentru estimarea ţintei de preţ a titlurilor producătorului de petrol şi gaze, echipa casei de brokeraj foloseşte o combinţie între metoda actualizării fluxurilor de numerar viitoare (DCF) şi metoda comparaţiei prin multiplii de piaţă. Prin DCF, Goldring a obţinut un preţ ţintă de 0,78 lei pe acţiune, în următoarele douăsprezece luni, iar prin metoda comparaţiilor un preţ de 0,82 lei.

  Pentru acest an, OMV Petrom şi-a bugetat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 31% peste cel din 2023, veniturile din vânzări fiind estimate la 33,3 miliarde lei, în creştere cu 1%, conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al companiei supus mâine aprobării acţionarilor

  Indici - BET-XT s-a apreciat cu 7,83%

  Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 7,83%, în perioada 19 ianuarie - 19 aprilie.

  Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,88%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a apreciat cu 6,86%, în perioada 19 ianuarie - 19 aprilie.

  Comcm Constanţa- pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

  Acţiunile Comcm Constanţa se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 19 ianuarie - 19 aprilie, cu o creştere de 113,11%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile companiei Casa de Bucovina - Club de Munte cu o apreciere de 35,43%, iar pe poziţia a treia se află titlurile Prebet, cu o creştere de 33,35%.

  Fonduri de investiţii - randament de 24,24% pentru FDI Audas Piscator

  Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 ianuarie - 18 aprilie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator cu o apreciere de 24,24%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville au înregistrat o creştere de 8,06%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 7,58%.

  Bitcoin - apreciere de 68,94%

  Bitcoin s-a apreciat cu 68,94%, în intervalul 19 ianuarie - 19 aprilie, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a urcat cu 19,84%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

  Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Comanda carte
  APA NOVA
  digi.ro
  danescu.ro
  arsc.ro
  Stiri Locale

  Curs valutar BNR

  21 Iun. 2024
  Euro (EUR)Euro4.9771
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
  Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  letapebytourdefrance.com
  roenergy.eu
  rommedica.ro
  Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
  The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
  BURSA
  BURSA
  Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
  The Kingdom of God on Earth
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.ro
  www.dreptonline.ro
  www.hipo.ro

  adb