ONU, veşti proaste legate de creşterea temperaturii medii anuale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 11 mai 2022

ONU, veşti proaste legate de creşterea temperaturii medii anuale

Veştile care vin de pe "frontul" unde se duce bătălia pentru protejarea mediului sunt tot mai îngrijorătoare. Există o probabilitate de 50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani, a indicat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). O depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, la 1,5 grade. Potrivit unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero. Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Acesta a crescut "la aproape 50% pentru perioada 2022-2026", a indicat OMM. Există, însă, doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1,5 grade Celsius. Secretarul general al OMM, Petteri Taalas a declarat: "Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris. Cifra de 1,5 grade Celsius nu reprezintă o statistică aleasă aleatoriu. Ea indică punctul în care efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă. Atât timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească. În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice". Taalas a subliniat că încălzirea Arcticii este "deosebit de pronunţată", iar condiţiile care predomină în această regiune au repercusiuni asupra întregii planete.

Potrivit acestui buletin privind previziunile anuale până la decenale asupra climei la scară globală, întocmit de Serviciul meteorologic britanic Met Office, care este principalul centru al OMM pentru acest tip de prognoze, este foarte probabil (93%) ca la cel puţin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor. Acest record este deţinut în prezent de anul 2016, care a fost marcat de un puternic episod El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creşterea temperaturilor.

De asemenea, este probabil în proporţie de 93% ca temperatura medie pentru perioada 2022-2026 să o depăşească pe cea înregistrată în ultimii cinci ani (2017-2021). Potrivit dr. Leon Hermanson de la Met Office, care a condus buletinul informativ, aceste prognoze arată "că această creştere a temperaturii globale va continua". Însă, a menţionat el, "un singur an de depăşire a pragului de 1,5 grade Celsius nu înseamnă că vom fi depăşit pragul emblematic al Acordului de la Paris; este totuşi un semn că ne apropiem de un scenariu în care pragul de 1,5 grade Celsius ar putea fi depăşit pentru o perioadă îndelungată". În 2021, temperatura medie a planetei a fost cu 1,11 grade Celsius mai mare decât valoarea de referinţă din perioada preindustrială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb