OPINIIChiar nu erau educate financiar victimele bulei din 2006-2008?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Chiar nu erau educate financiar victimele bulei din 2006-2008?

Educaţia financiară e trandafirul pe care se înghesuie să îl pună la butonieră, mai nou, o droaie de instituţii ale pieţei. De la BNR la bănci, de la IFN-uri la ASF, de la brokeri la ANPC şi o puzderie de ONG-uri, toţi ar vrea să-i educe pe consumatori. Numai că, până acum, am văzut doar cârlige de marketing deghizate în educaţie financiară sub forma unor treceri în revistă ale produselor şi câteva slogane împachetate ca demers educativ. Plus că majoritatea iniţiativelor de acest gen s-au cantonat în zona claselor primare, de parcă vor merge mâine copiii să-şi ia un credit ipotecar sau să-şi deschidă cont la broker. Totuşi, victimele crizei financiare nu aveau educaţie în domeniu sau alt ingredient lipsea cu desăvârşire?

Cei care au luat împrumuturi pe vârful bulei imobiliare aveau cunoştiinţele de baza despre credite, dobânzi, piaţa de capital,etc. Mai ales că presa se întrecea în acea vreme în popularizarea ofertelor băncilor. Ce le lipsea era altceva - puţină istorie economică, cunoştinţe despre ciclurile din economie şi o doză de scepticism care e greu de procurat în interiorul unei bule. Iar scepticismul nici nu se deprinde într-un curs sumar de educaţie financiară. Poţi lua de bune estimările unui bancher/broker/autoritate de reglementare/analist venit dintr-o structură a pieţei? Răspunsul era, în acea perioadă, un "da" cu majuscule. Ulterior am văzut că până şi în marile agenţii de rating se cumpărau evaluările şi că multe credite îndoielnice avea rating triplu A, fapt ce a dus la criza subprime, dar informaţia asta a venit prea târziu. O doză decentă de scepticism ne-ar fi îndemnat să analizăm cu un ochi critic alegaţiile emitenţilor de mesaje şi estimări în acele vremuri şi aşa, din click în click de documentare pe net, am fi ajuns şi la ciclurile economice, soarta bonusurilor într-o criză potenţială, dinamica cursului de schimb al leului faţă de monedele de refugiu, cum se evaluează decent o firma listată la BVB, etc.

Pană la urmă, educaţia financiară e una şi experienţa unui observator al pieţelor financiare poate fi cu totul altceva, mult mai cuprinzător. Or, în apropierea unei crize, simpla educaţie financiară văzută ca sumă de cunoştinte privind produsele şi mecanismele financiare nu ajută prea mult, e nevoie şi de bun simţ financiar/investiţional pentru a evita pariurile greşite. Ce sperau cei care cumpărau SIF-uri când BET-FI se apropia de 100.000 de puncte? Că aderarea la UE va duce la aprecierea infinită a activelor din portofolii şi că PER-urile (n.r. raportul dintre preţ şi profit) supraevaluate (se apropiau de 100 la unele acţiuni) se vor aşeza cu vremea? Toţi aceşti "investitori" aveau cunoştinţele de bază, dar le lipsea gândirea critică, dorinţa şi energia de a căuta punctele slabe în analizele superoptimiste ale brokerilor. E ca şi pretenţia că facultatea e suficientă pentru a scoate medici buni la absolvire. E necesară, dar lipseşte ingredientul esenţial, experienţa care dă adevărata măsură a cunoştiinţelor dobândite.

Asta nu înseamnă că ar trebui să eliminăm orice tentativă de a educa financiar publicul, ci că e musai să schimbăm optica după care am făcut-o până acum. Să pornim de la premisa că ingredientul esenţial al educaţiei financiare este gândirea critică şi să oferim aceste cursuri doar celor care îl pot folosi corespunzător (în niciun caz copiilor lipsiţi de discernământ cum face, de pildă, BNR, cu manualele sale de educaţie financiară pentru clasele primare). Eu aş include, de pildă, ca bază de studiu în interiorul acestei discipline analizele oferite pe vârful bulei de brokeri bursieri şi imobiliari şi tot soiul de analişti "independenţi" care prestau însă gratuit pentru public prin intermediul media. Să recapitulăm raţionamentele care au stat la baza lor şi să vedem ce a mers prost şi de ce. Unde erau supraestimate efectele pozitive şi de ce se băgau sub preş eventualele riscuri? Care erau interesele analiştilor, cine îi plătea, aveau de câştigat instituţiile la care erau arondaţi din creşterea rulajelor? Se poate repeta o astfel de conjunctură şi sub ce formă?

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. De acord,din multe puncte de vedere,insa e o problema.Daca brokerii,analistii,bancile etc, care vindeau astfel de produse in timpul bulei,pe profit ,ar fi vandut pe pierdere mai tarziu,cum era?Asta inseamna ca,in general,in pietele financiare ,din cele doua parti,una pierde,poate primul cumparator castiga,avand norocul ca piata sa mai urce un pic,dar la un moment dat altul va pierde.Aici,ca si in viata,fiecare e pe cont propriu,dar omului ,in general,ii place sa actioneze in turma,din pacate pentru el.Analistii pot vorbi,brokerii la fel,presa etc,dar deciziile ,teoretic, bazate pe gandirea proprie,le ia fiecare.Asta e esential,altfel ramane la stadiul de fiinta care actioneaza fara prea multa ratiune,

  Aici tine de fiecare sa se documenteze,e optiunea lui sa se instruiasca sa nu piarda bani.De ex , daca un taran,sa presupunem ca n ar sti cand sa semene graul,toamna,s-ar apuca sa o faca primavara,ar insemna ca munca lui e in zadar,ca nu va face nimic pe acel pamant . 

  1. aceasta Este data la Care domnul guvernator Isarescu a permis bancilor comerciale rsa-si reduca rezervele minime relaxand conditiile prin care se recunosc pasivele cu Termen mai Mare de ani, :-)

   ... nu te mira dacă te trezești la abator!

  desi aceste ordine ale ministrului finantelor au aceeeasi intrebuintare, cel din 2012 a fost dat pentru ca sa poata argumenta de ce nu a fost folosit cel din 2006. Stiati ca din anul 2005 si pana in 2011 OMV Petrom a folosit un ISIN fals in raportarile Sale si astfel oferta de vanzare a celor 10% din vara anului 2011 practic a fost realizata pentru o companie cu sediul in Senegal? Ce ziceti despre reducerea de Capital social de 13 miliarde RON din 2013 si busculada produsa de aceasta miscare in ETF ul administrat de Blackrock. V-ati intrebat de ce Oltchim are un Capital social de 1 miliard RON si de ce Banca Nationala inca nu a aprobat pentru bancile comerciale metoda IRB in locul abordarii Standard? Sau de ce la 2 ani de la lichidarea firmei EGB Holding apare ca fiind actionarul cu 93% a BCR, de data aceasta Bucuresti si nu Chisinau?Uniunea Europeana a prezentat foarte frumos acest Model de bussyness prin sintagma IN ESENTA IDENTIC...

  Personal economiile mele de pe Bursa au scazut de 7 ori in intrvalul octombrie 2007 ,martie 2008.Pe vremea aceea urmaream zilnic Money Chanel si toata presa financiara. Unul dintre favoritii mei era Cristi Dogaru de la Banii Nostri.Deciziile insa le_am luat singur.

  1. Si eu ii urmaream pe sorin freciu sau pe radu soviani sau pe seful sindicalistilor de la finante din acea vreme... Tot atunci m-am apucat de arta martiala KUMITE si i-as pocni si astazi daca as avea ocazia !

   Ai drptate !

  Un articol foarte bun !

  1. Se termina mult prea repede...😎

   Se termina in coada😈...

   Se termina prin prafuire... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie