OPINIIDe ce nu stimulăm prin Fidelis naşterile multiple, lipsa de datorii la ANAF şi mersul pe jos?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 martie

Sursa foto: Facebook / Ministerul Finantelor Publice

Sursa foto: Facebook / Ministerul Finantelor Publice

În timpul pandemiei, când lumea nu se prea înghesuia la înţepat, apăruse ideea unei alocaţii de 1.000 lei pentru cei ce se vaccinează. Până la urmă nu s-a mers pe un astfel de stimulent, dar au existat totuşi tombole cu premii şi nişte mici cu muştarul aferent oferiţi de autorităţi în piaţa Obor. În final, niciuna nu a avut mare succes, dovadă că România a rămas la coada vaccinării în UE (în paranteză fie spus, România şi Bulgaria se află de asemenea la coada mortalităţii excesive, în 2022, în Europa).

Noua idee a ministrului Finanţelor în materie de stimulente în scop nobil este să se ofere dobânzi mai mari la titlurile de stat din cadrul programului Fidelis, în paralel cu scăderea sumei minime subscrise, pentru cei care prezintă dovada donării de sânge în ultimul trimestru al anului trecut sau în perioada scursă de la începutul lui 2023 şi până la finalul campaniei de subscriere (27 martie-10 aprilie va fi perioada de subscriere).

Mai exact, dobânda pentru titlurile Fidelis cu scadenţa la un an va fi majorată la 7,7% pe an, raportat la 6,7% pe an pentru nedonatori sau la 7,2%, cât fusese în martie dobânda titlurilor de stat din programul Tezaur, iar suma minimă subscrisă va fi redusă de la 5.000 lei la 500 lei, dacă potenţialii beneficiari ai dobânzii majorate vor demonstra cu carnetul de donator că au donat sânge.

Cu alte cuvinte, se speră ca cei care ar fi avut 500 de lei de plasat în titluri de stat în mod normal cu 6,7%, vor da buzna să beneficieze de noua dobânda pentru donatori la 7,7%, urmând să se aleagă cu un excepţional câştig de 5 lei, neimpozabil, la finalul celor 12 luni (asta la o inflaţie de 15,5% în februarie 2022-februarie 2023).

La 5.000 lei, cât era fosta limită minimă de subscriere, câştigul urcă spectaculos la 50 lei pentru donatori.

Nu vreau să mai calculez la sume mai mari, pentru că, în general, cei care donează sunt în principal persoane cu venituri modeste care primesc, în prezent, şapte tichete de masă (cam 70 lei în echivalent), o zi liberă de la job, reducere de 50% la abonamentul RATB sau metrou în luna următoare donării şi analize gratuite (oricum se face un set de analize pentru a nu exista riscul unor contaminări de la sângele donat).

UE a început, însă, să mormăie pe seama stimulării financiare care se practică în România pentru donatori, stimulente care nu se practică în Europa, şi este posibil că aceasta să fie explicaţia ideii apărute peste noapte la Ministerul Finanţelor.

Pentru că, altfel, ar fi fost mult mai eficient să se dubleze numărul de bonuri de masă pentru cei care chiar au nevoie de această remunerare indirectă decât să se mărească dobânda la titlurile de stat (pariez că marea majoritate a celor care donează regulat nu au auzit în viaţa lor de Fidelis, iar despre Tezaur cred, probabil, că este o reţea de amanet).

Pe site-ul Ministerului Finanţelor a apărut şi un spot de promovare a stimulentelor de dobândă la titlurile de stat Fidelis pentru donatori, o campanie în parteneriat cu Rock FM, sub sloganul cam forţat "România are sânge de rocker. Acum şi de investitor".

Spun "forţat" pentru că realitatea ar fi reclamat mai degrabă o trimitere la manele, dacă vorbim de adevăratele gusturi în materie de muzică ale electoratului autohton, iar noţiunea de investitor ar presupune şi o doză de risc, pe când titlurile de stat au, totuşi, risc zero (mai investitor decât cel care cumpără titluri de stat e deponentul, din această perspectivă, acolo peste plafonul de garantare apare si riscul).

Sunt însă curios dacă ministrul Finanţelor va împinge mai departe programele emiterii de titluri de stat pentru populaţie în paralel cu încurajarea unor obiective civic-geopolitice.

De pildă, o dobândă mai mare la titlurile de stat pentru mersul pe jos şi salvarea planetei de la poluare (se demonstrează acest statut cu abonamente la zi la metrou şi transportul de suprafaţă), plata la zi a obligaţiilor către ANAF (cu extrase din SPV), ataşamentul pentru cauza Ucrainei (poză cu cocardă Slavă Ucraina în piept), natalitatea - ca tot este în cădere liberă -, unde părinţii cu mai mult de un copil să aibă creşteri de dobânzi progresive, în funcţie de numărul copiilor etc.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Acum câteva zile, autorul articolului referindu-se la o comparatie de pe site-ul bvb, ne spunea ca cei de la bvb au folosit în mod eronat în comparația cu BET-TR valoarea fără dividende a S&P 500. Comparația era făcută între BET-TR și S&P500-TR. Acum, în acest articol, autorul ne sugerează ca oferta MF este făcută pentru donatorii de sânge obișnuiți, cei care donează regulat sânge pentru micile beneficii acordate de stat:bonuri de masa, transport gratuit etc. Nu d.nule Dogaru! Aceasta oferta este făcută pentru cei care doresc sa investească în titluri de stat și nu sunt donatori recurenti. Aceasta oferta a MF este pentru a mari numarul de donatori de sânge, pentru ca asa cum se știe în spitalele noastre este o lipsa cronica de sânge pentru transfuzii.

  In Bursa s-a scris prin decembrie de apariția unor bănci de sânge de la neintepati, asta pentru că ar fi mulți care refuză perfuziile cu sânge pfizerizat :)

  Cică prețul "sangelui pur" de dac liber crește pe piața neagră :) 

  Pe surse, cică în caz de Doamne Ferește, recomandarea lui Arafat e să primim perfuzii doar cu sânge donat de doamna Sosoaca:)) 

  Să sperăm că ea va fi un investitor masiv în programul Fidelis.

  1. D-na Șoșoacă, oricât de pură apare în ochii admiratorilor dumneai, este vaccinată. Gena ei geto-dacică este influențată ireversibil.

   Chiar ai crezut propaganda și știrile false:)) O fi de la inteparile multe și dese.

   Și de Becali s-a zis la fel. 

   O, sancta simplicitas.

   A declarat șoșo conectată la detector sau ai icoane cu șoșo?

   A declarat, a facut si scandal pe tema asta.

   Soso te-a învățat de bine, copil neascultător ce esti :)) 

   Ai fi ramas pur ca ea si acum a-ți fi cântat împreună Like a virgin. 

   Vreo 7 miliarde au pierdut lecția obezei cu obrazul gros. :)))) Dacii liberi vor cuceri lumea! N O T !!!

   Nu stiu ce stiri legate de Soso sunt ca nu ma intereseaza personajul. Dar am vorbit cu o cunostinta care i-a murit mama de covid acasa nevaccinata si nici la spital nu a vrut sa mearga de frica aberatiilor care le arunca Soso la TV, ca sa-mi zica tipul ca el stie prin diferite persoane ca Soso e vaccinata.

   Sper sa faca si banci de sange de la cei neinfectati, ca nu vrem sange de la toate oile care s-au infectat cu mizeria asta de virus artificial de laborator chinezesc. Deh lumea prefera acum toate chinezariile, telefoane mobele, TV-uri smartuite si mizerile care le mai scapa din laboratoare.

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7430
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1499
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7323
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb