Papalekas se delimitează de Bîlteanu

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2014

Papalekas se delimitează de Bîlteanu

Omul de afaceri Ioannis Papalekas se delimitează de fostul său partener de afaceri Dragoş Bîlteanu, arestat preventiv în dosarul delapidării SIF-urilor, printr-o scrisoare deschisă, transmisă ieri, în care arată că, în ultima vreme, afacerile făcute cu fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana se diminuaseră considerabil.

Ioannis Papalekas spune că doreşte să se asigure că publicul larg are o reprezentare corectă a faptelor, după ce, săptămâna trecută, a dat declaraţii în faţa procurorilor DIICOT. Surse judiciare au precizat, după arestarea lui Dragoş Bîlteanu şi a lui Najib el Lakis, că şi Ioannis Papalekas este urmărit penal de procurori, întrucât, în contextul listării Globalworth, fondul de investiţii imobiliare pe care acesta l-a înfiinţat, s-ar fi înţeles cu Dragoş Bîlteanu ca SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia să investească în unităţile fondului. Ulterior, fondul a preluat Bucharest Tower Center, din Piaţa Victoriei, unde Dragoş Bîlteanu controla 50% din acţiuni.

Scrisoarea lui Papalekas vine în contextul în care, vineri, acesta a informat board-ul Globalworth că i s-a confirmat de către procuror, în urma unor întâlniri care au avut loc marţi şi miercuri, că nu are loc o investigaţie împotriva sa.

În finalul scrisorii sale de ieri, însă, Papalekas spune că este încrezător că procurorul va ajunge la concluzia că este nevinovat, în acest dosar: "Într-adevăr, la începutul acestei săptămâni (n.r. săptămânii trecute) am avut o întrevedere cu procurorul care se ocupă de caz, la cererea acestuia, şi în scopul de a-mi manifesta sprijinul faţă de solicitările sale. Având în vedere că acum are cunoştinţă deplină asupra faptelor, sunt încrezător că va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzaţii care mi s-au adus şi că va lua toate măsurile ce se impun, astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigaţie".

În debutul scrisorii sale, Ioannis Papalekas face un apel către presă să dea dovadă "de mai multă precauţie în ceea ce priveşte modalitatea de raportare a faptelor care sunt incidente în situaţia de faţă".

De asemenea, domnia sa precizează că Globalworth şi-a condus mereu afacerile cu cea mai înaltă integritate: "Prin această scrisoare încerc, totodată, să pun capăt neliniştilor cu care se confruntă acum toţi investitorii noştri, numeroşii noştri angajaţi, directori şi asociaţi, precum şi numeroşii noştri furnizori şi parteneri de afaceri. Sunt extrem de mândru de faptul că toate societăţile cu care am fost asociat, inclusiv Globalworth, şi-au condus mereu afacerile cu cea mai înaltă integritate şi în conformitate cu cele mai bune standarde şi practici în afaceri, recunoscute la nivel internaţional".

"Nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia "

Ioannis Papalekas detaliază relaţia pe care a avut-o cu Dragoş Bîlteanu, precizând că nici el şi nici societatea al cărei asociat este nu au achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia: "Este adevărat că domnul Dragoş Bîlteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv în sectorul imobiliar. Tranzacţiile principale în care ambii am fost implicaţi se leagă de achiziţia şi dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu, şi proiectul Tower Center International ("Proiectul TCI"), la acesta din urmă presa făcând numeroase referiri. Legăturile mele profesionale cu domnul Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor şi, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, în care eu am dobândit de la dânsul o participaţie de 50% în anul 2012. Circumstanţele realizării acelui proiect au fost raportate în mod public atât de către mine, cât şi de către Globalworth în nenumărate ocazii în trecut. Domnul Bîlteanu şi cu mine (fiecare în calitate de proprietari ai unei cote de 50% din Proiectul TCI) am încheiat în luna iulie a anului 2013 un contract, prin care am convenit vânzarea proiectului către Globalworth. Acest aspect a fost în mod complet şi public dezvăluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vânzarea fiind agreată sub condiţia unei evaluări independente, aşa cum a fost cazul în toate tranzacţiile similare în care eu personal sau o entitate asociată mie am fost implicaţi. Întotdeauna am căutat să ofer maximum de transparenţă în tot ceea ce priveşte aceste aspecte.

Achiziţia proiectului TCI de către Globalworth s-a finalizat în luna februarie a anului 2014. A fost, de fapt ultimul proiect care a fost transferat către Globalworth din Portofoliul Iniţial şi achiziţia sa a fost finanţată prin fonduri bancare puse la dispoziţie de către banca elveţiană UBS. Ţin să precizez că achiziţia acestui proiect nu a fost făcută din fonduri strânse în urma listării. Acele fonduri au fost folosite pentru achiziţia altor proprietăţi.

Globalworth a urmat întotdeauna o serie de condiţii şi proceduri speciale la încheierea oricărui tip de contract în care eu personal sau un asociat al meu este parte contractantă şi toate aceste condiţii şi proceduri speciale sunt respectate în toate cazurile: (i) o evaluare independentă, (ii) contractarea la valoarea pieţii (arm's length) şi (iii) luarea deciziei de cumpărare de către directorii non-executivi, deci fără participarea mea. Toate aceste proceduri au fost urmate (şi raportate public) în legătură cu tranzacţia TCI, aşa cum s-a întâmplat de altfel în toate tranzacţiile Globalworth în care eu personal am avut un interes.

Unele dintre articolele apărute în presă fac referire la un număr de alte persoane acuzate de a fi fost implicate în activităţi ilegale împreună cu dl. Dragoş Bîlteanu. Eu nu am întâlnit niciodată vreuna dintre aceste persoane acuzate şi nu m-am implicat în nicio afacere sau altă relaţie cu aceştia. Pot să confirm că nici eu şi nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajaţii acesteia, administratorii sau acţionarii acesteia. De altfel, şi SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth şi a negat că ar fi tranzacţionat acţiuni ale Globalworth, contrar informaţiilor vehiculate în unele articole de presă. SIF Muntenia a făcut într-adevăr, o investiţie cu ocazia listării Globalworth, când a achiziţionat un număr de 200.000 de acţiuni la preţul de 5 euro pe acţiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu ştiu dacă SIF Muntenia continuă să deţină acţiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acţiunilor în societate a rămas la un nivel superior preţului pe care acestea l-au avut la data listării.

Pot să confirm că nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia şi nici nu am încheiat vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi, întrucât de la venirea mea în România, în anul 2000, am luat decizia de a nu mă implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România".

Potrivit omului de afaceri, Globalworth a făcut investiţii în proiecte româneşti ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro, numai în ultimele 18 luni.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro