Retail

Parisul reproşează Kremlinului că face din vaccinul Sputnik V un instrument de propagandă

J.P.
Internaţional / 29 martie

Parisul reproşează Kremlinului că face din vaccinul Sputnik V un instrument de propagandă

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat vineri Rusiei că face din vaccinul său Sputnik V un instrument de propagandă, conform G4media.

"După cum este gestionat, este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât un mijloc de solidaritate şi de ajutor sanitar", a declarat el la postul de radio France Info.

Luând exemplul Tunisiei, ministrul a comparat anunţurile de livrare ale Rusiei cu livrări deja efectuate de sistemul internaţional Covax de ajutor pentru cei mai defavorizaţi, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Rusia a anunţat cu multă acoperire mediatică faptul că va da 30.000 de doze tunisienilor, foarte bine, Sputnik!", a spus ministrul francez.

"Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra 400.000 până în luna mai. Şi vor fi în total patru milioane de doze care sunt programate pentru acest an pentru Tunisia. Asta este o muncă de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară", a spus el.

Mai general, şeful diplomaţiei franceze a arătat spre războiul de influenţă în jurul vaccinului pe care îl duc Beijingul şi Moscova.

"China şi Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin chiar înainte de a-şi vaccina propria populaţie", a declarat Jean-Yves Le Drian.

Citând cazul Senegalului, el a arătat că atunci când China anunţa că "a livrat 200.000 de doze acestei ţări", Covax a "livrat deja" de două ori mai mult.

În ciuda succesului proclamat de vaccinul său Sputnik V, omologat în 56 de ţări, cu mult sprijin din partea propagandei ruse, Rusia se străduie să-şi vaccineze populaţia, din care o parte importantă rămâne neîncrezatoare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care s-a vaccinat marţi departe de camere, denunţă criticile europene, pe care le consideră "stranii", ţinând cont de urgenţa sanitară şi de lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat, în vară, vaccinului Sputnik V i s-a validat fiabilitatea în februarie de revista ştiinţifică "The Lancet". O cerere de omologare este actualmente examinată de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Moscova respinge acuzaţia că "duce un război de propagandă"

Rusia a respins aceste critici. "Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzaţiile potrivit cărora Rusia şi China folosesc pandemia de coronavirus şi problema vaccinurilor ca instrumente de influenţă", a susţinut, tot vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. "Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzaţiile că Rusia şi China duc un fel de război".

Refuzând să comenteze acuzaţiile Franţei, Germania a reafirmat că este gata să utilizeze vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiţia ca acesta să fie aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA). Tonul se ridică şi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care se confruntă cu probleme de livrare a vaccinurilor. Joi, UE a afirmat că este gata să blocheze exporturile de vaccinuri AstraZeneca.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, la încheierea summitului european: laboratorul suedezo-britanic, care nu a livrat Celor 27 decât 30 din cele 120 de milioane de doze promise în primul trimestru, "va trebui mai întâi să-şi recupereze întârzierea" şi să-şi onoreze contractul înainte de a putea exporta în afara continentului.

Comisia Europeană şi-a consolidat mecanismul de control al exporturilor pentru a le restrânge drastic către ţara care le produce sau a cărei populaţie a fost deja vaccinată la scară mare, declanşând furia Marii Britanii, chiar dacă Londra şi UE s-au angajat să găsească o soluţie. Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene cumulează 65 de milioane de doze, administrate unui procent de 10% din populaţie.

Pandemia a făcut cel puţin 2,756 de milioane de morţi în lume de la sfârşitul anului 2019, potrivit unui bilanţ prezentat vineri. Contaminările cu coronavirus au continuat să se accelereze în lume în această săptămână, chiar dacă rămân mai puţin numeroase decât la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro