Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Pariul pe titlurile "Impact", câştigător

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Pariul pe titlurile "Impact", câştigător

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact" Bucureşti (simbol IMP) au fost vedetele ultimei luni, înregistrând, în perioada 14 decembrie - 14 ianuarie, o apreciere de 41,50% (raportat la moneda europeană), până la 0,775 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de vineri.

La fel de bine au stat şi cei care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada analizată. Metalul galben a oferit o rentabilitate de 2,51%, pe fondul creşterii preţului acestuia la nivel mondial. În ţara noastră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 104 lei.

Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 14 decembrie, să constituie depozite în euro la "Royal Bank" au obţinut în continuare randamente uşoare, în ciuda deprecierii monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, joi, un câştig de 0,33% din suma depusă.

Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la aceeaşi bancă s-au dovedit mai inspiraţi, înregistrând câştiguri la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat un profit de 3,79%, dacă ar fi optat pentru Millennium Bank, ING, RBS, RIB sau Alpha Bank, care au avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.

Persoanele care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "BT Maxim", administrat de BT Asset Management, s-au putut considera şi ele mult mai norocoase decât restul investitorilor care au optat pentru alte fonduri de investiţii, deoarece au câştigat 11,63% peste investiţia iniţială, în perioada analizată.

Şi persoanele care au preferat, luna trecută, să îşi păs-treze banii "la ciorap" au înregistrat câştiguri de 2,93%, în intervalul 14 decembrie - 14 ianuarie, pe fondul aprecierii puternice a leului în raport cu moneda europeană.

Tot în aceeaşi perioadă, şi piaţa de capital locală a fost o sursă de profit pentru investitorii care au optat pentru plasamente în indicii bursieri.

Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 11,32% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a câştigat 17,49%, pe fondul speculaţiilor cu privire la eliminarea pragului maxim de deţinere de la SIF-uri. În acelaşi timp, şi indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, a urcat cu 13,46%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS