Abonament gratuit

Parlamentul European şi-a început noua legislatură

T.I.
Internaţional /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Parlamentul European şi-a început, astăzi, noua legislatură, printr-o sesiune inaugurală marcată de o manifestaţie a mii de catalani şi demonstraţia de ostilitate a eurodeputaţilor britanici în hemiciclul de la Strasbourg, relatează AFP.

În jur de 10.000 de manifestanţi cu drapele catalane au protestat în faţa sediului PE, în sprijinul a trei deputaţi secesionişti, printre care Carles Puigdemont, care au fost împiedicaţi de autorităţile spaniole să-şi preia mandatele.

Şedinţa a început în sunetele "Odei Bucuriei", sfidată ostentativ de deputaţii Partidului Brexit al lui Nigel Farage. Rugaţi să se ridice în picioare în timpul imnului european, ei au făcut acest lucru, dar s-au întors cu spatele la sală.

Principala misiune a sesiunii inaugurale va fi alegerea noului preşedinte al PE, care va permite aşezarea uneia din piesele "puzzle"-ului numirilor la vârful principalelor instituţii europene.

Alegerea succesorului lui Antonio Tajani (PPE), ce urma să aibă loc astăzi, a fost amânată până mâine, pentru a le permite liderilor statelor UE să se pună de acord asupra împărţirii funcţiilor respective.

Eurodeputata ecologistă Ska Keller şi-a anunţat, deja, intenţia de a intra în cursă. Compatriotul său, germanul Manfred Weber, liderul grupului PPE, cel mai important din parlament, ar putea să se lanseze în competiţie dacă se va confirma că a pierdut şansele de a obţine preşedinţia PE.

Candidaturile pot fi depuse până la ora 20:00 GMT.

Întrucât Brexitul nu s-a produs încă oficial - noua dată-limită fiind 31 octombrie -, în parlamentul de la Strasbourg sunt prezenţi şi 73 de deputaţi britanici (din totalul de 751), printre care eurofobul Nigel Farage, al cărui Partid Brexit este, cu 29 de europarlamentari, chiar partidul naţional cu cea mai mare delegaţie.

Britanicii vor ocupa locurile în mod provizoriu până la concretizarea Brexitului, după care 27 de mandate vor fi redistribuite între alte state membre, iar celelalte 46 vor fi păstrate pentru eventuale noi extinderi ale UE.

"Nu ar trebui să ne aflăm aici, dar, de fapt, nu sunt foarte furios pe UE sau pe Michel Barnier, negociatorul-şef european pentru Brexit, ei şi-au făcut munca", a declarat Farage.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS