PARTICIPAŢIILE INACTIVE ESTIMATE LA 350 DE MILIOANE DE EURODepozitarul Central cheamă acţionarii amorţiţi să îşi ia dividendele

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2015

Depozitarul Central cheamă acţionarii amorţiţi să îşi ia dividendele

Sobolewski propune crearea unui instrument financiar pe deţinerile inactive din Depozitarul Central

Depozitarul Central vrea să trezească din amorţeală milioanele de acţionari care au primit acţiuni la privatizarea în masă şi care nu numai că nu le tranzacţionează, dar nici măcar nu îşi ridică dividendele care li se cuvin.

De anul acesta, distribuirea dividendelor se face prin intermediul Depozitarului, iar instituţia plănuieşte chiar realizarea unui spot publicitar care să stârnească curiozitatea cetăţenilor să se informeze dacă deţin sau nu acţiuni, potrivit Silviei Buicănescu, director general al Depozitarului.

"Este o specificitate a pieţei noastre faptul că mulţi acţionari nu sunt conştienţi că pot primi dividende şi, în final, nici nu primesc", a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ieri, la o conferinţă organizată de Depozitarul Central.

Domnia sa a adăugat: "Companiile româneşti generează cel mai mare randament al dividendului în Europa Centrală şi de Est, iar investitorii persoane fizice nu sunt conştienţi că randamentul investiţiei lor include şi dividendele. Încercăm să facem investitorii conştienţi de acest lucru.

Sunt sigur că am atrage şi mai mulţi investitori dacă am avea o lichiditate mai bună în piaţă. Avem nevoie de o participare mai mare a investitorilor în a-şi încasa dividendele, pentru că aceste câştiguri ar putea fi întoarse în piaţă".

Potrivit domniei sale, în secţiunea I a Depozitarului Central sunt două categorii de acţionari: " Aproximativ 4 milioane de acţionari din Secţiunea I credem că au conturi bancare, au deţineri mai mari şi au potenţial să fie acţionari activi.

O altă parte, de 4-5 milioane de oameni, au o deţinere medie de 60-70 lei. Aproximaţia este atât de mare pentru că nu avem toate actualizările. Dacă cineva a murit, poate succesorii nu sunt înregistraţi".

În opinia lui Sobolewski Secţiunea I din Depozitarul Central ar trebui să dispară. "ASF a pus în proiectul STEAM o reformă a Secţiunii I, sfatul meu pentru ar fi ca oamenii să fie alocaţi aleatoriu la brokeri", a precizat Sobolewski.

Domnia sa precizează că acest lucru ar rezolva numai jumătate din problemă, adăugând: "O altă problemă este să reintroducem aceste active în piaţă. Mutarea la brokeri nu va rezolva faptul că unii vor rămâne tot în necunoştinţă de caută.

O idee ar fi generarea unui instrument financiar cu activ suport aceste deţineri, care să se introducă la tranzacţionare".

Directorul BVB estimează că valoarea participaţiilor inactive este de 350 de milioane de euro.

Potrivit Depozitarului, prin noua procedură de distribuire a dividendelor, un acţionar care este client al unui intermediar (participant al Depozitarului Central) îşi va primi toate dividendele în contul său deschis la intermediarul respectiv.

În cazul în care un acţionar nu este client al vreunui intermediar, acesta îşi poate încasa dividendele fie în contul bancar personal indicat, fie în numerar, la ghişeele din întreaga ţară ale agentului de plată (instituţiei financiare), ales de fiecare emitent în parte. Pentru încasarea sumelor cuvenite în conturile bancare personale ale acţionarilor, aceştia vor trebui să transmită către Depozitarul Central o solicitare în acest sens.

Comisionul Depozitarului pentru fiecare plată este de 2 lei plus comisionul agentului de plată, în cazul plăţii prin brokeri sau 1 leu plus comisionul agentului de plată în cazul transferului prin bancă.

SIF-urile au fost printre emitenţii care au criticat faptul că, de anul acesta, dividendele se distribuie exclusiv prin Depozitarul Central, una dintre obiecţii fiind faptul că emitenţii trebuie să vireze Depozitarului integral suma aferentă.

Silvia Buicănescu a explicat însă: "Pentru acţionarii care nu au comunicat contul bancar (n.r. cei inactivi), stabilim de comun acord cu emitentul un procent din suma care trebuie transferată la Depozitar. Pe măsură ce se fac plăţi, se reîntregeşte plafonul".

Ludwik Sobolewski a comentat: "Nu înţeleg aceste obiecţii ale emitenţilor. Odată ce AGA a decis în acest sens, distribuţia dividendelor este obligatorie. Este obligaţia companiilor să plătească aceste sume, nu să se concentreze pe cum să evite plata".

Recent, BRD Groupe Societe Generale a devenit agent de plată pentru Depozitarul Central, iar primele plăţi prin noul agent de plată vor fi efectuate către acţionarii companiei OMV Petrom, începând cu data de 12 iunie 2015.

Opinia Cititorului ( 75 )

 1. nicio vorba nu suflati despre decizia MSCI de a nu include piata de capital din Romania pe lista scurtă în vederea unei promovari in categoria pieţelor emergente ???

  Ar trebui sa le spuneti oamenilor simpli cum sa intre in posesia informatiilor referitoare la propriile detineri. Da, sunt milioane de actionari, dar ei nu au habar. Mai spuneti faptul ca trebuie sa plateasca o anumita suma de bani ca sa afle aceasta informatie. Cei mai multi sunt saraci, n.au habar de calculator si voi ii chemati sa.si angajeze un broker?

  1. Nu e vorba sa angajeze un broker. Se propune ca cei ce nu au incasat dividendele de ani de zile, deci nu stiu sau nu au mai urmarit detinerile sa fie alocati aleatoriu catre brokeri. E logic, brokerii vor fi interesati sa-i contacteze, in speranta ca vor face o tranzactie macar, care sa le aduca un comision. Ideea nu e rea.

   O aiureala de mari proportii distrib divid prin ssif-uri.Divid de 1leu si citiva bani din care scazi 2 lei ...hhhh ...afacearea asta acopera ceva la depoz central

   pretene, transfera-ti actiunile in s1 la depoztar, iar cand ti le ceri singur in cont vei plati 6-7 lei...succes

   asa este e bine sa spuneti oamenillor simpli ce si cum pot afla daca au sau nu de ridicat devidente si daca da de unde

   Vreau sa stiu cum pot intra in registrul actionarilor al SC TURBOMECANICA SA

  Dacă dividendul total pentru detinerille de acțiuni reziduale la SIFuri este pe acționar de cel mult 1,2lei, din ce sa ți plătească comision de 1,00-2,00lei,plus comisionul agentului de plata .Nu mai imbrobodi opinia publica cu informații false. De ce creati monopol din distribuirea dividedelor si generați creșterea costurilor de distribuție ,conducand astfel la scăderea dividendului net care ajunge la acționar?Cunoștin 39;ă ca numai tranzactia cu acțiuni reziduale SIF este regizate a fi efectuată in piata de orice SSIF datorită valorii mici si ineficientei? De ce nu scutiti de la taxe astfel de tranzacții?Te uita in ograda ta si nu inventa metode ,alături de sfătuit Rio tai cum sa iei bani necuveniti.

  1. RABDARE sa se acumuleze si le vor "prescrie" niste baieti de la grupul bvb

   De CE ñu putem afla daca avem ori ñu bani de luat PE actiunile vandute de CE ñu anunta PE oameni

  Depoz centr o sa acumuleze sume imense din milioanele de mici div care nu pot fi platite si cu siguranta exista un grup "de lucru" acolo care le va "investii" in ceva personal ! Un mega scandal cert se va ivi de dupa usa depozitarului.

  1. Nu lucrez la Depozitarul Central, dar trebuie sa intelegeti un lucru: DC nu devine proprietarul acelor dividende, pe care apoi sa le dea oamenilor, iar daca oamenii nu le primesc, Depozitarul Central le pastreaza. Dividendele, daca nu se platesc actionarilor, raman la societatea platitoare (si ea decide ce face cu ei).

   Ca DC primeste niste comisioane, ca poate mai sunt niste chestii nasoale pe acolo e una, dar asta nu inseamna ca DC devine proprietarul banilor si ar putea face ce vrea cu ei.

   Ma rog, acum suntem in Romania si e tara tuturor posibilitatilor, dar juridic DC nu poate sa foloseasca acei bani in interes propriu. 

   Omul are dreptate .se va gasi cineva sa foloseasca banii in scop petsonal...am sunat la sif sa reclam neplata dividendelor pt mama si raspunsul a fost ca sunt ridicati banii e semnat .Cine a semnat ??? Cum pot verifica semnatura ???

  sifurile ar vrea sa stea banii decedatilor tot la ei in cont sa le vina dobanda...ce piata de rahat...prima masura buna a lui sobo!sobo, pot sa te rog ceva?redu dracului programul de trz si scoate tampenia aia cu licitatia si 2 tranzactii pe zi...mersi

  Cine a demarat scandalul Harinvest decât Sobolewski? De ce au intrerupt legatura cu platforma de tranzactionare ca Harinvest totusi sa continue sa vanda actiunile investitorilor prin BRK ? ALOOOOOOO!! ASF aude? Cum i-a protejat pe investitori? Acum nu v-a ajuns ca i-ati furat pe investitorii de la Harinvest ! Va indreptati impotriva cuponarilor inactivi ? BRAVOOOOOO!

  singura solutie este ca actionarii care nu-si ridica dividendele timp de trei ani de zile aceste actiuni sa se anuleze dupa o prealabila si intensa actiune de informare.Parerea mea ca multi actionari sunt decedati sau au pierdut titlurile iar in cazul cuponarilor obtinerea certificatului de mostenitoe este total neproductiva,asa cum se propune este o mare smecherie penala,sanatate la toata lumea

  1. Doresc SA fiu informat despre dividentele mele.Va multumesc!

   AM AFLAT SI EU DE LA FISC CA MAMA A AVUT NISTE DIVIDENTE DE 1 -5 LEI PTR CARE TREBUIE SA RETURNEZE BANII PTR COMPENSAREA MEDICAMENTELOR CU 90%,FISCUL ARE EVIDENTELE,DAR NIMENI NU NE-A INFORMAT PANA ACUM

  de ce nu se continuă plata dividendelor prin SSIF-urim efctiv prin poştă ?

  cine şi cum a substituit o grămadă de acţiuni ale multor neştiutori şi astăzi fluieră a pagubă ? 

  Deci cum aflu daca actiunile primite in anii ' 90 valoreaza ceva ? Cui ma adresez ?

  PE CINE POT INTREBA DACA MAI VALOREAZA CEVA ,UN CUPON NOMINAL;DE PRIVATIZARE NEDEPUS CU VALOARE DE 975000LEI.

  1. buna ziua.am un certificat de actionar din qnul 1991.nu am luat niciodata dividente.imi spuneti varog daca mai pot face ceva cu el?actiunile sunt la hategana sa hateg.va multumesc

   mai valoreaza ceva cupon nominal de privatizare si unde se pot depune daca da.

  Buna ziua! As dori sa stiu cum pot afla unde sau daca mama mea mai are actiuni undeva deoarece a decedat si nu mai tin minte de acele actiuni daca exista! Pe site-ul depozitarul central am incercat sa intru dar primesc mereu un avertisment cum ca nu e sigura conexiunea si mi se pot fura datele confidentiale! Multumesc!

  Am 2 cetificate de acționar la Fondul Proprietății Private II Moldova cu nr.331110 și nr.330946 eliberat în data de 23.09.1996.Unde terebuie să mă adresez pentru informații ?

  1. trebuie creata o legatura on line prin care sa afli ce te intereseaza- o adresa de email, sau telefon serviciu-birou, aici pe pagina BVB! sa poti intra direct in legatura cu dansii sau cu banca agent de plata . daca nu se realizeaza o legatura intre oameni si BVB totul e fals!

  Va rog daca am dividende de primit. Sunt și singura moștenitoare pt.tata Zavoianu P.Ion decedat. Cum intru în posesia dividendelor ? Mulțumesc.

  cum pot sti daca mai sant actionar la societatea IIMOLDOVA eu Vezeteu danut si sotia mea Vezeteu Liliana .va rog sa imi raspundeti daca se poate .astept raspuns

  1. cum aflam daca suntem in aceasta categorie???

  Doresc sa aflu modul si adresa de contact prin care pot sa actionez in legatura cu actiunile ce le detinem 4 (patru) persoane la IAR SA si SIF Muntenia a parintilor decedati !Va multumesc !

  1. as dori sa fiu informat suntem 4 persoane care avem actiuni suntem in viata dar nu mai le avem deoarece au luat foc

  as dori si eu sa aflu cum pot sa intru in posesia acestor dividente din anii anteriori , findca abia anul acesta am aflat ca pot sa primesc bani sau dividente. problema este ca mi sa dat un raspuns ca nu le mai pot recupera cea ce nu mi se pare corect . va multumesc si as dori sa primesc un raspuns

  buna seara

  Cu multi ani in urma se spunea ca intreprinderiile la care am primit actiuniile nu au porofit si nu pot plati dividente ,acum suneti ca cei care detin actiuni pot sa si ia dividentele ce tampeni pot inventa uni pt a face bani si a manipula masele de populatie ,mimtiti oameni in fata. 

  1. dar sunt multe intreprinderii care au dat faliment sau au fost redenumite.Ce se intamplacu acele dividente?

   Pentru o mai buna informare a persoanelor detinatoare de dividente ar trebui sa existe posibilitatea de aaccesa o platforma a Depozitarului8 cu CNP,pentru a afla daca mai are rost sa cauti brokeri sau sa expediezi prin posta niste acte.

  sunt fosta bodea ana cu domicil in tm str bruxelles nr 34 si nu mai stiu unde erau actiunile si as vrea sa stiu daca sunt dividende pe numele meu multumesc

  cum ne-am putea interesa daca avem dividente sau char actiuni via internet sau la ce institutie trebuie sa batem la usa ca sa ne spuna ce acte avem nevoie

  o adresa de web o adresa de internet saau la care insttutie

  multumes  

  In ultimii ani nu au primit actionarii dividentele prin POSTA. Nimeni nu stia ca trebuie ridicat.Va rugam ca cei care au restante de primit sa le primeaca cu respectarea termenului stabilit prin lege

  Depozitarul sa trimita extras de cont cu sumele transmise indiferent in ce cont transmite banii. 

  Buna ziua,

  Am actiunile primite in masa, pe care le-am depus la EUROCONSTRUCT TIMISOARA. De dividente nu am mai beneficiat dupa anul 2000, dar si pana atunci doar simbolic=3,5 lei/total.Mi s-a raspuns, n-ar valora decat o pizza la a.c. 

  Locuiesc in Brasov , puteti sa-mi spuneti unde sa ma adresez pentru a vedea daca figurez cu dividende , din 1990 nu am beneficiat de nici un leu ..............

  am depus titlul de actionar laSC. PETROMIDIA nu am primit dividente as vrea sa stiu daca mai sint actionar si cum pot intra in posesia dividentelor

  1. Buna ziua. Si eu sunt in aceeasi situatie. Ati reusit sa rezolvati ceva? Sper sa ma puteti ghida si pe mine. Multumesc.

  unde se poatr verfiica unde ai actiunile

  1. Va rog, unde aflu la ce SIF sunt actiunile parintilor mei decedati.Initial in 199l le-am depus la Fulger SA Bragadiru care s-a lichidat in 2011. Multumesc

  Buna ziua, eu si sotul meu avem actiunii si parintii mei ,unde trebuie sa mergem dupa bani? dar parntii sunt decedatii,va rog sa-mi raspundeti,sunt din Bieius jud.Bihor.

  stimati romani, lasati ORICE speranta de a va recupera actiunile mostenite!!! am implinit 1 an( un an) decand mi-am tocit incaltarile in cautarea adevarului (ha, ha, ha, ce patetic suna) !!! m -au plimbat la :registrul comertului, depozitarul central, vel-pitar, o firma care ar sti cate ceva despre actiuni,(cu o exceptie , raspunsuri contra -cost): NIMENI nu are habar despre catiunile mele mostenite. Mai am o singura solutie: sa-l deshumez pe tata , fie iertat, sa-l iau cu mine pe la aceste institutii. CEL MAI MARE HOT DIN ROMANIA, ESTE STATUL ROMAN!!

  Buna ziua, Parintii mei au decedat. Stiu ca au avut cupoane si nu le-au vandut. Cum pot afla situatia lor din acest punct de vedere? Ce trebuie sa fac si cui trebuie sa ma adresez? Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare. Multumesc.

  Buna ziua socrul meu are actiuni la sc muntenia din 14.10.1996 intre timp a decedat mar interesa dc copiii beneficieaza de baniii si cum va multumesc astept raspuns

  Bună seara ,eu am acțiuni de la Combinatul Siderurgic Hunedoara ,care o parte sa inchis dupa privatizare iar in prezent functioneaza doar o sectie ,as dori sa stiu daca am dreptul la dividente ,deoarece nu am luat niciodata si unde trebuie sa ne informez multumesc Salegean Mihaela

  unde ne putem adresa pt dividente la antibiotice iasi

  1. Dividendele pentru anii 2014 si 2015 - la CEC BANK. Ci buletinul va ridicati banii. Este dat pe internet.

   Scuze,cu buletinul...

  Eu si sotul avem certificate de actionari la o societate care a disparut de pe piata.Credeti ca mai avem ceva actiuni pe undeva?Daca credeti ca puteti sa ne dati un raspuns,asteptam cu drag,Va multumim anticipat!

  - D.N. Deva. Ce se cunoaşte despre Certificatele de Acţionar de la Automobile Dacia-Colbaşi ? Deţin un asemenea Certificat din 1996 şi nu ştiu ce să fac cu el.La cine să "bat la uşă" ? Aştept un mesaj. Mulţumesc.

  Avem dun 1998 cupoane la Astra Arad. pe care nu le-am vadut, dar nici nu le mai gasesc. Ce sanse mai avem,daca puteti sa-mi raspundeti.Va multumesc!

  Revin, am gresit in mesajul anterior, avem cupoanele la Astra Arad din anul 1990.Multumesc, Mihaela din Timisoara

  Buna ziua!Eu sunt acționară la Sif Moldova din anul 2001.Din 2011 nu am mai primit dividende.Unde,cu cine pot lua legătura deoarece la numerele date nu răspunde ni-men ?Nr.meu este:0751498216.Multumesc.

  1. Dividendele pentru anii 2014 si 2015 - la BANCA TRANSILVANIA. Cu buletinul va ridicati banii. Este dat pe internet. Pt. 2014 trebuie sa-i ridicati pana la data de 17.06.2017,dupa aceea se prescriu.Valabilitatea este de 3 ani.

   Pt 2013 se dau si niste restante. Verificati daca sunteti trecuta pe vreun tabel!

  Buna ziua,am rugamintea de ajutor ptr.certificat actionar nr.7833040/14.08.1996 emis de F.N.C. CALARASI,titular CRISTEA S. GEORGETA din loc.FETESTI,JUD,IALOMITA.MULTU MESC.

  Fiti mai explicit in inf nu tota lumea stie legea si tot cu plata si furat la brokeri facet ceva corect ptr Dzeu

  am depus la broker la beclean in 2008 actini spre vanzare si nu am primit nici astazi nici un raspuns le-am dat si bani!

  AM ACTIUNI LA CALIMANESTI CACIULATA (CALU) ,DAR PRINTR O DECIZIE 408/23 MARTIE 2010 AU FOST RATRASE DUPA PIATA BVB .Cum pocedam????

  Daca firma unde au fost bagat aceste dividente nu mai exista ce s-a intamplat cu cele dividente.

  Unde ma pot adresa, pentru a verifica actiunile, unde am bagat cuponul firma nu mai exista?nu am beneficiat de nimic.

  Si eu si sotul meu avem cupoane la avicola tg jiu si tmc filiasi nu am beneficiat de nimic niciodata cum aflam daca avem ceva

  De unde pot ridica dividente, de la Favior Orăstie .nu am luat niciodată

  Stimabililor,

  Orice societate commerciala poate avea maxim 50 de actionari indiferent de tipul societatii si minim 1. MILIOANELE de actionari ai petrom sunt clientii petrom ce subscriu actiuni (facturi, bonuri valorice)cu un index de alocare prin capital social RON (plata prin card de credit) sau aferente Lei (moneda/bancnota) capitalului social achizitionand combustibil sau alte produse mentionate in codul cayenne al societatii.

  Drepturile Actionarilor inregistrati asupra capitalului Social este automat decis de numarul actiunilor subscris de populatie(clienti). 

  MAI VALOREAZA CEVA CUPONU NOMINATIV DE PRIVATIZARE CU VALOARE NOMINALA,975000 LEI,,SI UNDE POT INTREBA DESPRE ELE

  Pentru transferul actiunilor dupa decesul parintilor ne obligati sa deschidem succesiune.Costul minim la notar este de aproximativ 200 lei.Merita?Introduceti declaratie mostenitori pe proprie raspundere cu confirmare notariala.Astept raspuns

  Buna ziua! Am si eu actiuni la Hercules SA, nu am luat niciodata dividente. Stie cineva ce este de facut sau cum pot afla ceva despre ele?

  Eu,sotia si fiica detinem actiuni la COMTOM S.A Tomesti jud Iasi din 1996.Ce trebuie sa facem sa le valorificam (vindem) sau sa primim dividende. Cu respect! As dori un raspuns pe e_mail.

  Va rog sa ma informez am depus acțiuni la fabrica de anvelope floresti prahova Mikelin ,din anul 2002 nu știu nimic de ele ,cum pot sami recuperez bani pe devidente.vă multumesc

  Daca exista dividende despre care oamenii nu stiu de ce nu s-au deschis liste publice la care care accesul sa se faca la un clic distanta? Eu una (ca si mine multi altii ) am pierdut de mult urma dividendelor cu toate ca la un moment dat au existat. Chiar nu stiu unde sa le caut. Firmele au dat faliment sau si-au schimbat denumirea iar noi nu am fost instiintati in nici un fel despre drepturile banesti pe care le-am pierdut sau inca le mai avem. Cine verifica pt. noi, cei multi si nestiutori, ce s-a intamplat in realitate cu cuponiada? Asa cum la inceput am primit banii prin posta, se putea ulterior sa fim instiintati in scris dar nu s-a vrut decat stergerea urmelor si "prescrierea".

  Cum pot recupera actiunile detinute la depozitul central care au ajuns acolo dupa inchiderea unui cont de pe o platforma de tranzactionare??? Sau cum le pot vinde sa scap de ele??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro