PD critică deturnarea banilor de la sănătate

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2004

Partidul Democrat solicită Guvernului să respecte Constituţia, care prevede că sumele reprezentînd contribuţiile la constituirea unor fonduri se folosesc numai potrivit destinaţiei acestora. Democraţii critică Guvernul că va schimba destinaţia unei părţi din contribuţiile de la fondul de sănătate. Liderul deputaţilor PD, Emil Boc, a arătat ieri, într-o conferinţă de presă, că, după cum se ştie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a solicitat pentru anul 2004 un buget de aproape 85.000 de miliarde de lei, însă Ministerul de Finanţe a stabilit că în sistemul de asigurări nu pot intra decît 64.000 de miliarde de lei. "Dacă CNAS reuşeşte să colecteze, aşa cum estimează, 85.000 de miliarde şi nu cheltuie decît 64.000 de miliarde, rezultă un excedent de 21.000 de miliarde de lei, care vor fi deturnaţi către alte destinaţii", a afirmat Emil Boc.

Deputatul PD a menţionat că a existat şi precedentul din 2003, cînd CNAS a colectat pes-te 56.000 de miliarde de lei, dar nu a cheltuit din cauza res-tricţiilor impuse de Guvern, decît 48.000 de miliarde, excedentul ridicîndu-se la 8.000 de miliarde de lei, care au fost folosiţi de Executiv în alte domenii. "În anul 2002, excedentul a depăşit 15.000 de miliarde de lei, în condiţiile în care ultimii trei ani au fost, pentru sănătate, cei mai negri din ultima jumătate de secol", a afirmat liderul democrat. Mai mult, PD crede că în acest an, pentru medicamentele gratuite şi compensate s-a alocat o sumă mai mică cu 7,8% decît în 2003.

"Este nepermis ca Guvernul să reducă cheltuielile cu sănătatea cetăţenilor, care achită lunar asigurările de sănătate, în timp ce datorii precum cele ale lui Corneliu Iacobov către bugetul de stat au o valoare totală de peste 7.000 de miliarde de lei", a afirmat Emil Boc, arătînd că există distorsiuni grave în politica Guvernului Năstase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro