Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

PE MODELUL SIF-URILORNici Fondul Proprietatea nu mai vrea să dea dividende

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Nici Fondul Proprietatea nu mai vrea să dea dividende

FP vrea Londra, drept a doua piaţă de tranzacţionare

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), propune acţionarilor ca suma de 648,04 milioane lei din profitul de anul trecut să rămână nerepartizată, având în vedere că acţionarii au aprobat deja o distribuţie de 0,05 lei pe acţiune prin diminuarea capitalului social, arată un raport FP remis vineri.

Fondul a obţinut anul trecut un profit de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de rezultatul înregistrat pentru anul 2012, susţinut de vânzarea participaţiei la Transgaz.

Un procent de 5%, respectiv 34,1 milioane lei, va fi transferat la rezerve legale, astfel că suma de 648,04 milioane lei ar urma să rămână la dispoziţia Fondului.

Acţionarii au aprobat în AGA din 3 februarie diminuarea capitalului social de la 13,53 miliarde lei la 12,86 miliarde lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondului de la 1 leu pe acţiune la 0,95 lei şi distribuirea către acţionari a diferenţei de 0,05 lei pe acţiune.

Această distribuire ar fi echivalentul valorii unui potenţial dividend pentru anul 2013, iar plata ar trebui să înceapă în termen de 30 de zile după ce diminuarea capitalului va intra în vigoare, potrivit reprezentanţilor FP.

"O astfel de distribuire de numerar către acţionari este o opţiune mai eficientă din punct de vedere fiscal pentru acţionarii Fondului. Pe baza înţelegerii actuale a legislaţiei fiscale din România, nu vor exista impozite în România pentru Fond sau pentru acţionarii săi în legatură cu această distribuire, ceea ce înseamnă că numerarul încasat de acţionari va fi mai mare cu impozitul care s-ar reţine în cazul dividendelor", notează raportul Fondului.

Diminuarea capitalului social este supusă avizării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar dacă această avizare, sau dacă un litigiu sau orice alt eveniment, vor întârzia sau vor bloca distribuirea de numerar, administratorul fondului poate lua în considerare propunerea unei distribuiri de dividende din profiturile nerepartizate ale anului 2013, pentru a se asigura că acţionarii vor primi o distribuire anuală în numerar, precizează sursa citată.

Administratorul Fondului a primit aprobarea din partea acţionarilor în AGA din noiembrie pentru lansarea celui de-al treilea program de răscumpărare şi vrea să propună în AGA din 28 aprilie autorizarea celui de-al patrulea program de răscumpărare, pentru maxim 10% din capital.

Franklin Templeton mai propune acţionarilor listarea secundară a Fondului Proprietatea pe piaţa Specialist Fund Market (SFM) a Bursei de Valori de la Londra (LSE).

"Având în vedere faptul că feedback-ul primit de la investitorii instituţionali internaţionali cu care Administratorul Fondului s-a întâlnit în cadrul road-show-urilor din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie şi alte ţări europene, a rămas foarte favorabil listării secundare a Fondului, în vederea atragerii de cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului şi luând în considerare potenţialele beneficii cum ar fi lărgirea bazei de investitori instituţionali străini care nu activează în acest moment pe piaţa din România, creşterea vizibilităţii Fondului, creşterea acoperirii în rapoartele de analiză independente ale analiştilor şi potenţiala creştere a valorii Fondului, Administratorul Fondului va lucra în vederea finalizării procesului cât mai curând posibil", precizează un comunicat FP.

Franklin Templeton a selectat un consorţiu de intermediere alcătuit din Jefferies International Limited, ca unic consultant financiar din Marea Britanie, BRD Societe Generale şi Swiss Capital, drept consultaţi locali şi Clifford Chance Badea, consultant juridic.

Tranzacţionarea de acţiuni fungibile între Londra şi Bucureşti se va realiza prin folosirea Depository Interests ("DI-uri") sau alternativ, prin folosirea Global Depository Receipts ("GDR-uri").

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea a declarat: "Bursa de la Bucureşti va rămâne piaţa principală a Fondului, dar investitorii pot accesa atât bursa londoneză cât şi pecea din România, în funcţie de cererea din momentul respectiv".

Administratorul FP va propune acţionarilor să voteze pentru aprobarea listării secundare a Fondului la Bursa de Valori din Londra la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 28 aprilie 2014, iar termenul pentru finalizarea listării secundare la BVL este 31 decembrie 2014, conform prezentării oferite de Fondul Proprietatea.

În ceea ce priveşte "Hidroelectrica", domnia sa susţine că anul acesta este imposibilă listarea companiei pe Bursă, din cauză că producătorul de energie se află în insolvenţă.

Brokerii: "Listarea la Londra va creşte vizibilitatea FP"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani ne-a declarat: "Dorinţa celor de la FP pentru intrarea pe piaţa londoneză nu este deloc surprinzătoare, datorită faptului că ei au încercat şi în trecut să se listeze la bursa din Varşovia. Consider că au ales piaţa corectă, Bursa de Valori din Londra este una foarte competitivă, oferă o vizibilitate mult mai mare faţă de cea din România".

Domnia sa este de părere că Bursa de Valori Bucureşti ar putea avea de suferit în urma acestei listări, existând posibilitatea ca investitorii instituţionali să prefere piaţa din Londra, care are costuri mult mai mici pentru investitori faţă de cea din ţara noastră.

Alin Brendea, director general adjunct "Prime Transaction" ne-a spus: "Această listare este o încercare de a face mai cunoscut emitentul Fondul Proprietatea şi mai accesibil marilor investitorilor instituţionali. Cotaţia FP ar trebui, cel putin teoretic, să aibă de câştigat în ipoteza unei duble listări odată ce mai mulţi investitori instituţionali ar avea acces la acţiunile FP în condiţii de confort investiţional".

Domnia sa consideră că pe termen scurt nu va exista un impact semnificativ asupra BVB.

"Ne putem gândi că o parte din posibilii investitori instituţionali străini ar putea să piardă una dintre motivaţiile pentru intrarea pe piaţa românească. Pe de altă parte este posibil ca noii investitori instituţionali atraşi prin dubla listare a FP să devină interesaţi de alte companii de pe piaţa românească, în special de acelea care compun portofoliul Fondul Proprietatea", a concluzionat Alin Brendea.

Numărul total de acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) a scăzut, în februarie faţă de ianuarie, de la 8.328 la 8.315, dar numărul drepturilor de vot s-a menţinut la 12.071.882.101, conform datelor trimise BVB.

În perioada analizată, procentajul acţionarilor instituţionali străini a crescut atât pe componenta de capital social subscris (de la 53,31% la 54,48%) şi cel subscris şi vărsat (de la 54,76% la 55,98%), cât şi în privinţa drepturilor de vot (de la 60,84% la 61,1%).

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Este o masura bine venita prin care se achita contravaloarea dividentelor intr-o varianta neimpozabila.

  Aceasta actiune va ajunge la valoarea de 0.95 lei pana la sf anului in curs. 

  1. Esti sigur ca nu este impozabil pentru toti actionarii beneficiari ?

  ...... practicati ...... si auditati ? 

  1. .... chiar daca nu ma mira problematica impozitarii si/sau neimpozitarii sumelor distribuite actionarilor, ma mira totusi: 

   1) cum contabilitatea mea distribui tu actionarilor cash ??? 

   2) daca nici nu te-ai lichid(iz)at in prea_labil ??? 

   3) si culmea, dupa ce mai si reduci capitalul social cu pierderile, fie ele rezultate doar dintr-o reevaluare, si nu neaparat dintr-o neIncasare ??? 

  .... de diploma de licenta in contabilitate si informatica de gestiune ??? 

  Pentru ca, de cand cu legiferarea posibilitatii amanarii platii impozitelor pana la calendele grecesti: 

  nici nu mai ai nevoie ca sa faci vreo scoala pentru a invata contabilitatea re_creativa = fictionala ! 

  ... intra in categoria credittelor neperformante ??? 

  La nerestituirea - neplata creditelor fiscale nu v-ati gandit ? 

  A devenit o actiune tocmai buna,.. de vandut :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie