PENTRU ABUZ DE POZIŢIE DOMINANTĂNetcity Telecom, amendată de Consiliul Concurenţei cu peste 2 milioane lei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 3 februarie 2020

Sursa foto:net-city.ro

Sursa foto:net-city.ro

Consiliul Concurenţei a sancţionat Netcity Telecom SRL (fostă Netcity Telecom SA) cu o amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziţie dominantă, conform unui comunicat remis, ieri, Redacţiei.

Netcity Telecom SRL este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucureşti, cu scopul principal de găzduire a reţelelor de comunicaţii electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală.

Netcity Telecom SRL deţine o poziţie de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv şi nerestricţionat de a implementa şi administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani, arată sursa citată.

Aceasta subliniază că "Netcity" reprezintă suport pentru reţele de comunicaţii şi trebuie să fie pusă la dispoziţia tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în Bucureşti, în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu.

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul reţelei Netcity a abuzat de poziţia sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la:

"- modalităţi de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcţionale (operatorii plăteau invers proporţional cu lungimea de tubeta contractată);

- obligarea clienţilor de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport;

- impunerea de branşamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condiţiile în care acestea sunt opţionale pentru clienţi;

- limitarea opţiunii operatorilor de a instala, în condiţii clare şi transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicaţii (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică),

- durate contractuale mai mari decât doreau clienţii finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) şi plata chiriei aferente contractului de 5 ani".

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creşterea calităţii serviciilor de transmisii de date, cât şi îmbunătăţirea aspectul vizual al oraşului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenţei astfel încât costurile suportate de operatori (şi transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condiţiile de acces la reţeaua sa".

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%, mai precizează comunicatul citat.

Acesta menţionează: "În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada 26.11.2013 - 26.10.2016, administraţia Municipiului Bucureşti, prin Primarul General şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condiţiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacţionând), Primăria Bucureşti a încălcat reglementările în domeniul concurenţei (art. 8 din Legea Concurenţei), favorizând continuarea abuzului de poziţie dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea nr. 159/2016)".

Bogdan Chiriţoiu a conchis: "Având în vedere că, la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor reţele de tip «Netcity», concluziile din acest caz reprezintă o atenţionare pentru toţi actorii implicaţi, companii şi primării".

Investigaţia privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity fost declanşată în anul 2016, la plângerea Ines Group SRL, şi a fost conexată cu investigaţia declanşată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii.

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri. Din total, 560 de kilometri de reţea au fost construiţi de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 şi până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Reprezentanţii Netcity Telecom au reacţionat la comunicatul transmis de Consiliul Concurenţei, precizând: " În ceea ce priveşte investigaţia Consiliului Concurenţei, Netcity îşi reconfirmă şi menţine rolul de a furniza locuitorilor, mediului de afaceri şi operatorilor de telecomunicaţii din Bucureşti o infrastructură modernă, sigură şi accesibilă. Compania a luat notă de informaţiile emise de Consiliului Concurenţei şi aşteaptă redactarea şi publicarea deciziei autorităţii pentru a putea stabili, respectând în totalitate cadrul legal, paşii următori".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro