Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

PENTRU ANUL ÎN CURSPetrom estimează un profit cu 17,5% mai mic faţă de 2018

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii /

Petrom estimează un profit cu 17,5% mai mic faţă de 2018

Investiţii de 4,17 miliarde de lei, cu 24,2% mai reduse decât cele din anul trecut  

Dividend cu randament de 7%

Acţionarii OMV Petrom au aprobat, la finalul săptămânii trecute, bugetul companiei pentru anul în curs, producătorul de petrol şi gaze estimând că va încheia 2019 cu un profit net de 3,202 miliarde de lei, cu circa 17,5% sub cel obţinut în 2018, când emitentul a obţinut un rezultat de 3,88 miliarde de lei.

"Impactul Ordonanţei de Guvern 114/2018 a fost inclus în buget pe baza datelor disponibile la data de 31 ianuarie 2019 şi a unor asumpţii interne, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă", menţionează compania în raportul privind perspectivele pentru anul în curs, în care se adaugă: "Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără: stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, majorarea contribuţiei financiare aplicată cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică, reintroducerea obligaţiei de import şi a structurii specifice de amestec import/intern".

OMV Petrom menţionează că bugetul a fost realizat pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 70 dolari/baril, dar că luând în considerare evoluţia curentă a pieţei, preţul mediu al ţiţeiului Brent se aşteaptă să înregistreze o valoare medie de 65 dolari/baril.

Veniturile din vânzări sunt estimate la 16,762 miliarde de lei, cu 5,7% sub cele din 2018, din cauza implementării preţului reglementat la gaze naturale şi a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale, efect parţial compensat de creşterea volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere, explică OMV Petrom.

Rezultatul din exploatare preconizat de emitent este de 3,966 miliarde de lei, cu circa 18,8% sub cel din anul anterior, fiind afectat de mediul de piaţă nefavorabil, efect parţial diminuat de o mai mare disponibilitate a rafinăriei Petrobrazi după revizia din 2018, de cererea în creştere de produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor.

Marjele de rafinare sunt estimate să atingă un nivel similar cu cel din 2018.

Pentru 2019, OMV Petrom şi-a bugetat investiţii de 4,166 miliarde de lei, cu 24,2% mai reduse decât cele din anul trecut, 3,423 miliarde lei (82% din total) fiind destinate segmentului Upstream, în timp ce 551 milioane de lei, vor merge către segmentul Downstream Oil, iar 85 milioane lei către Downstream Gas.

"Ca urmare a mediului fiscal instabil, activităţile de investiţii se concentrează pe zăcămintele producătoare de ţiţei, rezultând un nivel al investiţiilor mai scăzut comparativ cu cel din 2018" explică compania.

Tot la finalul săptămânii trecute acţionarii OMV Petrom au aprobat dividendul propus de conducerea producătorului de petrol şi gaze la începutul lunii februarie, de 0,027 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 7,4% faţă de cotaţia din data de 18 aprilie, de 0,366 lei.

Pentru a beneficia de dividende, investitorii trebuie să deţină acţiuni SNP la data de 23 mai, în timp ce plata urmează să se facă începând cu data de 13 iunie.

Valoarea de piaţă a producătorului de petrol şi gaze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de 20,79 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS