Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

PENTRU PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUIProfit net de 5,68 milioane lei pentru Idea::Bank, în creştere cu 85%

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Profit net de 5,68 milioane lei pentru Idea::Bank, în creştere cu 85%

La nivel de grup, profitul a scăzut cu 14,3%, la jumătatea anului

Idea::Bank, instituţie de credit deţinută de polonezii de la Getin Holding, a raportat pentru primele şase luni ale anului curent un profit net de 5,68 milioane de lei, cu 85% peste cel de la jumătatea anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale au urcat cu 11,7%, la aproape 55,83 milioane de lei, se arată într-un raport al băncii remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de grup, Idea::Bank a raportat un profit net de 6,1 milioane de lei, cu 14,3% sub cel de la 30 iunie 2019, când rezultatul s-a ridicat la 7,12 milioane de lei.

"În ciuda contextului nefavorabil (n.r. generat de pandemia de Covid-19), banca şi-a conservat profitabilitatea în primul semestru din 2020, portofoliul de credite fiind un factor important în susţinerea veniturilor băncii, iar creşterea cheltuielilor cu provizioanele a fost corelată cu evoluţia portofoliului de credite, costul riscului menţinându-se la un nivel adecvat modelului de business practicat de bancă", se arată în raport.

Restrângerea activităţii economice a IMM-urilor a avut ca efect diminuarea vânzărilor de credite în lunile aprilie-mai 2020, însă, începând cu iunie s-a înregistrat o revigorare, în special în cadrul programului naţional IMM Invest. La nivelul segmentului retail, a fost resimţit impactul tensiunilor din piaţa muncii prin încetinirea creditării în lunile martie-aprilie 2020, pe fondul diminuării abrupte a apetitului pentru consum, dar începând cu iunie, s-a înregistrat un trend real de revenire, arată banca.

Veniturile nete din dobânzi (60% din veniturile operaţionale la nivelul băncii şi 48% la nivelul grupului) au crescut cu 4% la nivel de bancă, la 33,64 milioane de lei, iar la nivel de grup au fost de 37,59 milioane lei, în scădere cu 3,2%, faţă ce cele din primele şase luni ale lui 2019.

Veniturile nete din speze şi comisioane (14% din veniturile operaţionale ale băncii şi 25% ale grupului) au crescut cu 21,3% la nivel de grup, până la 19,31 milioane de lei, în primul semestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, reflectând atât creşterea bazei de clienţi cât şi colaborarea cu ZebraPay în colectarea taxelor, impozitelor şi plăţilor către furnizorii de utilităţi, menţionează Idea::Bank în raport.

Veniturile nete din tranzacţionare, segment important al activităţii băncii (9% din veniturile operaţionale ale băncii şi 12% din cele ale grupului) au înregistrat o scădere de 18% pentru bancă, la 8,86 milioane de lei, pe fondul impactului pandemiei de Covid-19.

Marja netă de dobândă a coborât uşor la nivelul de 3%, atât pentru bancă cât şi pentru grup, în iunie 2020.

Raportul costuri/venituri a scăzut la 69,6% la nivel de grup faţă de iunie 2019 (75,6% pentru bancă), în urma avansului mai rapid al veniturilor operaţionale în comparaţie cu creşterea cheltuielilor, se arată în raport adăugându-se: "Evoluţia veniturilor operaţionale a fost determinată, în principal, de încasarea de dividende în valoarea de 4,2 milioane lei".

Creşterea cheltuielilor cu provizioanele (cu 22,4% la nivelul băncii şi 16,9% la nivelul grupului) este corelată cu creşterea portofoliului de credite, se arată în raportul Idea::Bank. Cheltuielile cu provizioanele au consumat 61% din rezultatul operaţional al băncii, de 16,96 milioane lei, respectiv 59% din cel al grupului, de 19,13 milioane de lei.

Profitabilitatea băncii se menţine la un nivel superior băncilor de talie similară, cu un ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) de 5,6% în iunie 2020, se punctează în raportul Idea::Bank.

La finele primelor şase luni ale acestui an, activele Idea::Bank erau de 2,66 miliarde lei la nivel de bancă, cu 9,8% peste cele de la jumătatea lui 2019 (creştere de 3% la nivel de grup), datorită majorării creditelor nete cu 9,4% la nivel de bancă, respectiv 1,2% la nivel de grup.

Creşterea portofoliului de credite a fost generată, în special, de avansul cu 14,5% a finanţării sectorului IMM prin leasing financiar, urmat de segmentul creditelor pentru persoanele fizice (+5,8% faţă de semestrul întâi). Creditele pentru IMM s-au majorat cu 3,4%, în comparaţie cu iunie 2019, în concordanţă cu strategia băncii de dezvoltare a acestui sector.

Idea::Bank are listată o emisiune de 5.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 1.000 de euro/titlu, la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile, ce au intrat la tranzacţionare în luna februarie a anului trecut, au o dobândă de 8,5% pe an, scadenţa fiind în decembrie 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie