PENTRU STIMULAREA CREŞTERII ECONOMICEBanca centrală a Chinei a redus nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 decembrie 2021

Banca centrală a Chinei a redus nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an

Banca Centrală a Chinei a decis ieri să reducă fondurile pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve, ceea ce va elibera pe piaţă lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani care vor stimula economia ce încetineşte, transmite Reuters. Aceasta este cea de-a doua decizie de acest fel adoptată în acest an de Banca Centrală a Chinei.

Banca centrală din China (PBOC) a precizat într-un comunicat publicat pe site-ul propriu că, începând cu data de 15 decembrie, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale va fi redus cu 50 de puncte de bază. Această reducere nu se va aplica instituţiilor financiare pentru care nivelul rezervelor minime obligatorii este deja de 5%, PBOC precizând că după reducere media rezervelor minime obligatorii pentru instituţiile financiare va fi de 8,4%.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci este de 10,5%.

Această a doua decizie de reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii adoptată în acest an, după cea din iulie, vine să ofere sprjin în special firmelor mici şi mijlocii.

Cea de a doua mare economie a lumii, care a reuşit să îşi revină rapid după recesiunea provocată în primele trei luni ale anului 2020 de debutul pandemiei, a pierdut din elan în ultimele luni pe măsură ce se confruntă cu încetinirea sectorului manufacturier, problemele cu datoriile de pe piaţa imobiliară şi cu numărul mare de cazuri de infecţie cu COVID-19.

Potrivit Reuters, un grup de consilieri ai guvernului chinez vor recomanda autorităţilor să fixeze pentru 2022 o ţintă de creştere economică mai mică decât cea din 2021, ceea ce va oferi factorilor de decizie un spaţiu de manevră mai mare pentru a promova reforme structurale.

În plus, noua tulpină Omicron a coronavirusului a creat noi incertitudini în condiţiile în care strategia Beijingului privind reducerea la zero a cazurilor de infecţie cu Covid a afectat multe firme mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9050
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0290
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8089
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5907

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro